Úterý, 16. dubna 2024

Vezměte váš jarní úklid pěkně od podlahy. Zbavte se vysloužilých elektrospotřebičů hned zkraje jara

Až třetina Čechů doma zbytečně skladuje nějaký vysloužilý elektrospotřebič...

Vezměte váš jarní úklid pěkně od podlahy. Zbavte se vysloužilých elektrospotřebičů hned zkraje jara

Třeba nefunkční fén lze najít až v šestině českých domácností - na půdě či ve sklepě jich tedy leží téměř 700 tisíc. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu neziskové společnosti ELEKTROWIN a dalších kolektivních systémů, které se zabývají zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení. Jarní úklid je ideální příležitostí se těchto elektrospotřebičů zbavit.

Češi se už naučili recyklovat zejména chladící zařízení. Kolektivní systém ELEKTROWIN jich jen za posledních pět let ekologicky zpracoval přes 1,6 milionu. "Po ledničkách a mrazničkách odevzdávají lidé nečastěji sporáky a pračky. Navzdory tomu až 10 procent domácností skladuje doma vysloužilé pračky i přesto, že již nefungují. Na půdě či ve sklepech se jich povaluje více než 400 tisíc. A třeba kuchyňských robotů až 800 tisíc," vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN. "Nefunkční žehličku lze najít dokonce až ve čtvrtině domácností. Ve skříních jich leží více než milion," dodává Tvrzník.

Jarní úklid může významně pomoci životnímu prostředí. Přispět může i ten nejmenší vysloužilý elektrospotřebič. "Například z jediné žehličky může vzniknout třeba 20 plastových láhví nebo jedna dětská fleecová mikina. Současně lze opětovně využít až půl kilogramu železa a 200 gramů neželezných kovů," poukazuje na konkrétní příklad Tvrzník. "Lidé by měli myslet na to, že je velká škoda každého elektrospotřebiče, který neskončí v naší sběrné síti. Znovu použít lze totiž až 90 procent materiálu," dodává.

S úklidem pomůže hustá síť míst zpětného odběru. "Síť, kterou ELEKTROWIN vybudoval, tvoří již na 8 000 sběrných míst. K dispozici je více než 800 sběrných dvorů nebo téměř 2 500 prodejen elektra. Díky projektu Ukliďme si svět je nyní možné vysloužilé elektrospotřebiče odevzdat dokonce i na 700 základních a středních školách," nastiňuje možnosti Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu. Jen od roku 2005 tato síť spolykala více než 100 000 tun starých elektrozařízení. Přehledný seznam sběrných míst, jež usnadní recyklaci a podpoří úklidové úsilí, je k dispozici na www.elektrowin.cz.

Jak na jaře uklízí známé osobnosti?

Ondřej Hejma, zpěvák a skladatel
"Uklízíme průběžně celý rok, velký jarní úklid nás letos určitě nečeká. Navíc jsme vloni dům zateplovali a rekonstruovali, takže máme uklizeno nejmíň na pět let dopředu. Když nám doma vypoví nějaký elektrospotřebič, odneseme ho do sběrného dvora. Máme ho celkem blízko, takže je pro nás recyklace velmi snadná."

Eva Aichmajerová, herečka a moderátorka
"Ve velkém uklízíme pravidelně tři- až čtyřikrát ročně, úklid tedy u nás určitě není spojený pouze s jarem. Vyřazené elektrospotřebiče doma neskladujeme. Elektroodpad u nás pravidelně sbírají hasiči - jednou, dvakrát ročně objedou všechny ulice, takže stačí, když nefunkční spotřebiče necháme venku před domem."

Eva Holubová, herečka
"Jarní úklid je základ. Jaro si už bez něho neumím představit. Když při tom najdu nefunkční elektrospotřebič, který není moc velký, tak ho jednoduše vyhodím do popelnice. Pro větší věci si budu muset ještě zjistit, kde všude je lze odevzdat."

Pro více informací, prosím kontaktujte:
Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů