Pátek, 29. března 2024

Města v pohybu: Začněte tím, co můžete udělat hned

Města v pohybu: Začněte tím, co můžete udělat hned

Ve čtvrtek 7. dubna 2011 se v Praze konal mezinárodní seminář Města v pohybu zaměřený na téma veřejných prostranství a šetrné dopravy. Francouzští, američtí a čeští odborníci na něm nabídli zastupitelům měst i obcí, firmám a odborné veřejnosti jedinečnou možnost dozvědět se více informací o přednostech plánů mobility, vytváření veřejných prostranství i ekonomickém přínosu stezek Greenways pro města a regiony. Součástí semináře Města v pohybu byl také blok věnovaný drážním stezkám v ČR, který bude odpoledne zakončen vycházkou na Vítkovskou drážní stezku. Seminář Města v pohybu uzavřel sérii tří úspěšných jarních akcí, které na aktuální téma veřejných prostorů a šetrné dopravy pořádala Nadace Partnerství.

Plány mobility - v zahraničí povinnost, u nás novinka
Na semináři proběhl také křest nového manuálu "Plány mobility přínos pro podniky a instituce", který vydala Nadace Partnerství. "Věřím, že manuál Plány mobility udělá naše města bezpečnější, zlepší kvalitu života v našich městech a pomůže i firmám snížit náklady," uvedl při křtu David Murphy, ředitel mezinárodní asociace nadací Environmental Partnership Association. "Přizpůsobovat města autům je dávno překonaný přístup, normální je chodit pěšky a jezdit na kole," dodal Gilles Boisvert, ředitel agentury pro ekomobilitu Agence Ecomobilite, který se na semináři podělil o zkušenosti s plány mobility ve Francii.

Ulice jako veřejný prostor: Lidé jsou šťastnější, když jsou okolo další lidé (Steve Davis)
Příklady úspěšných proměn veřejných prostranství - například nábřeží nebo ulic v živá místa setkávání představili urbanisté Steve Davies a Elena Madison z newyorské organizace Project for Public Spaces (PPS), dlouhodobého partnera Nadace Partnerství v oblasti vytváření kvalitních veřejných prostorů. "V PPS se díváme se na kvalitu místa komplexně, neřešíme jen pěší nebo cyklistickou dopravu. Začněte tím, co můžete udělat hned, co nestojí mnoho peněz," řekl Steve Davies z Project for Public Spaces a jeho kolegyně Elena Madison dodala: "Je potřeba začít malými zásahy, například vhodným umístěním květináčů s petúniemi nebo laviček, aby se postupně podařilo realizovat velké změny jako změna systému dopravy".


Koncepční řešení veřejných prostor v ČR

"Mobilita a veřejná prostranství nebyla dlouho - navzdory růstu automobilismu a rozrůstání měst - vnímaná českou veřejností jako problém, který je nutné řešit. Až v posledních dvou letech se pomalu začíná vnímání veřejnosti měnit," poznamenal Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, která na téma veřejných prostranství uspořádala na jaře hned tři zajímavé mezinárodní akce. První vlaštovkou v koncepčním řešení veřejných prostor byla v České republice Plzeň, druhým je koncepce veřejných prostranství pro Prahu 10, třetím příkladem je zpracování koncepce veřejných prostor v Brně, konkrétně městské části Nový Lískovec. Na pražském i brněnském projektu spolupracovala také Nadace Partnerství. "Pomáháme lidem, kteří chtějí něco dělat, nejen finančně, ale velice důležitou součástí naší práce je také přivážet zajímavé odborníky ze zahraničí a posílat naše lidi na stáže. Chceme tak inspirovat naše odborníky, aby se uměli podívat na zdánlivě neřešitelné problémy jinýma očima," dodal Kundrata.

Odpolední blok semináře zakončila vycházka na Vítkovskou drážní stezku.

Seminář Města v pohybu pořádala Nadace Partnerství ve spolupráci se středoevropským konsorciem nadací Environmental Partnership Association a Nadací České spořitelny.

Kontakty:
Daniel Mourek, projektový manažer Nadace Partnerství, 736 747 361, daniel.mourek@nap.cz
Michal Veselý, ředitel rozvoje Nadace Partnerství, 724 944 677, michal.vesely@nap.cz
Luboš Kala, Nadace Partnerství (drážní stezky), 777 184 172, lubos.kala@nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů