Pátek, 29. března 2024

Ostrov chystá první naučnou stezku, bude stát 15,2 milionu korun

Ostrov chystá první naučnou stezku, bude stát 15,2 milionu korun

Ostrov chystá první naučnou stezku, která povede okolím města a přiblíží turistům památky i zajímavosti z přírody. Náklady na vybudování trasy dlouhé zhruba 31 kilometrů se pohybují kolem 15,2 milionu korun, město chce získat asi 11,9 milionu Kč z evropských dotací. Pokud radnice se žádostí uspěje, mohla by stavba trasy s názvem Po starých cestách okolo Ostrova začít příští rok, informoval ČTK starosta Pavel Čekan (ČSSD).

Naučná stezka kolem Ostrova je koncipována jako multifunkční s tím, že bude sloužit pěším, cyklistům a v některých částech také in-line bruslařům. Na její trase bude 20 tematických zastavení v Ostrově i v okolních osadách Kfely, Hluboký, Horní Žďár, Vykmanov, Květnová, Maroltov a Moříčov, poznamenal David Oncirk z odboru rozvoje a územního plánování města. "Součástí projektu je rekonstrukce Pohledové zdi v parku a části ostrovského Ronda," uvedl.

Součástí každého zastavení bude informační tabule s mapou včetně zobrazení aktuální polohy turisty. Chybět nebude ani popis historie a současnosti dané lokality. V terénu budou rovněž instalovány směrové rozcestníky, na některých zastaveních chce město vybudovat přístřešky, lavičky, stojany na kola i další mobiliář. "Při přípravě akce jsme nezapomněli ani na rekonstrukci některých poškozených orientačních plánů města. "Pokud město získá dotaci, mohla by být stezka hotová do října 2012," dodal Oncirk.

Kromě trasy stezky může být podle Oncirka pro turisty nejzajímavější rekonstrukce Pohledové zdi, kde by mohla vzniknout vyhlídková plošina. Dalšími z památek, jejíž obnovu projekt obsahuje, je kaplička v Maroltově, vodojem v Moříčově a památník obětem 1. světové války v Květnové. Vyznavače cyklistiky a bruslení potěší úprava ostrovského Ronda, což je stezka vedoucí po drážním tělese bývalé vlečky Škody Ostrov. "Okruh je navržen, aby sloužil i rodinám s dětmi," podotkl Čekan.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů