Pátek, 19. dubna 2024

Skládku komunálního odpadu v Litvínově se podařilo uhasit

Skládku komunálního odpadu v Litvínově se podařilo uhasit

Skládku komunálního odpadu v Litvínově se podařilo uhasit, dnes po 08:00 ji hasiči předali vlastníkovi - společnosti Celio. ČTK to dnes řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Firma už v sobotu spoluprafdcovala s hasiči při likvidaci ohně, nyní má dokončit zahrnutí odpadu zeminou, aby se zabránilo dalšímu hoření. Příčiny požáru ani výši škod zatím hasiči neznají.

Hořelo v litvínovské části Růžodol. Požár byl na operační středisko nahlášen v sobotu krátce po 08:00. Na místě po celý den zasahovalo devět hasičských jednotek. "Buldozery skládku rozhrnovaly, aby mohli hasiči odpad prolít vodu, pak zas překrývaly odpad zeminou, aby oheň udusily," řekl ČTK obchodně provozní ředitel firmy Celio Jindřich Kauca. Do večera se podařilo oheň uhasit, na místě ale přesto v noci zůstala jedna jednotka.

"Nevíme, proč začalo hořet, oheň se objevil v místě, kde nebyl důvod, aby začalo hořet, silný vítr ho pak rychle rozfoukal," řekl Kauca. Zasažena byla podle něj plocha zhruba o rozloze jednoho hektaru. Silný vítr komplikoval i likvidaci ohně, na druhou stranu ale pomohl snížit koncentraci škodlivin v ovzduší. Hasiči prověřovali ovzduší v okolních obcích a nikde nebylo nutné obyvatele evakuovat. Vodní toky podle Kaucy zasaženy nebyly, protože skládka má čističky.

Skládka v Litvínově ale nebyla jediná, se kterou v sobotu hasiči v Ústeckém kraji bojovali. "Ve Vyškově u Postoloprt na Lounsku hořela černá skladka," řekl operační. Požár byl hasičům ohlášen po 14:00, po dvou hodinách se ho podařilo lokalizovat. Na místě zasahovalo pět jednotek, kterým se podařilo do večera skládku uhasit.

Ani v noci nebyl ale v Ústeckém kraji klid, půl hodiny po půlnoci vyjížděli hasiči k požáru stohu slámy do Velkého Chvojna na Ústecku. "Hoří tam asi 1000 balíků slámy, požár se podařilo lokalizovat, hasiči jsou ale stále na místě, stoh rozebírají a dohašují," řekl operační.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů