Pátek, 29. března 2024

VV podaly trestní oznámení kvůli údajným krádežím v Lesích ČR

VV podaly trestní oznámení kvůli údajným krádežím v Lesích ČR

Věci veřejné (VV) dnes na pražské vrchní státní zastupitelství podaly trestní oznámení kvůli podle nich nezákonnému nakládání s finančními prostředky státního podniku Lesy ČR. ČTK to sdělil poslanec VV Josef Novotný. Podle strany se ve společnosti děly "krádeže za bílého dne", o praktikách prý věděl nejen současný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Podle VV by měli Fuksa i Sýkora ze svých funkcí odejít.

Podle Fuksy mají LČR po mnoha letech otevřeně připravenou a projednanou koncepci hospodaření založenou na poctivé soutěži firem o zakázky. "Zadávání zakázek podle Dřevěné knihy podporuje velká řada organizací počínaje lesnickými experty a konče Transparency International," uvedl v reakci na obvinění VV Fuksa.

Útok VV na ministerstvo a Lesy ČR podle něj může mít jen dva důvody. Buď je snahou o odvedení pozornosti od vlastních skandálů strany, nebo o udržení údajně netransparentního systému obchodu se dřevem se snahou profitovat z něj. "Potom, co jsem se dozvěděl o strategii VV v posledních dnech, mě to vlastně ani nepřekvapuje," uvedl ministr.

Kauza údajných "krádeží za bílého dne" propukla loni v prosinci poté, co byla zveřejněna nahrávka tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten si nahrál rozhovor s Martinem Knetigem, poradcem tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Podle Knetiga prý v době, kdy byl Drobil předsedou dozorčí rady Lesů ČR, docházelo v podniku ke "krádežím za bílého dne". Později sice svoje slova odvolal, ale Drobil ve funkci ministra skončil.

"Požadujeme i odchod ministra zemědělství Fuksy, protože o těchto věcech věděl, ale nekonal. Budeme také žádat odvolání generálního ředitele Lesů ČR Sýkory, protože nese za špatné hospodaření s majetkem Lesů ČR zodpovědnost," řekl dříve Lidovým novinám Novotný.

Podle ministerstva i firmy je však takového trestní oznámení účelové a Fuksa ani Sýkora se žádného pochybení nedopustili. Podle mluvčí ministerstva zemědělství Terezy Dvořáčkové Fuksa na výroky o údajných zlodějnách reagoval zadáním auditu hospodaření v lesích, který nezjistil žádná pochybení. Nařčení z nepoctivých praktik opakovaně odmítly i Lesy České republiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů