Čtvrtek, 28. března 2024

United Energy: Ekologové mystifikují, spalovna škodit nebude

United Energy: Ekologové mystifikují, spalovna škodit nebude

Spory mezi ekologickými organizacemi a teplárnou United Energy pokračují. Ekologům se nelíbí záměr teplárny postavit v Komořanech u Mostu spalovnu komunálního odpadu, která by likvidovala asi třetinu produkce celého Ústeckého kraje. Organizace Centrum pro životní prostředí (CpŽPZ) rozeslala minulý týden tiskovou zprávu, která ještě přitvrdila dosavadní argumentaci, a chce po Ústeckém kraji rovnou zamítnout stavbu zařízení. Podle teplárny ekologové mystifikují veřejnost. Spalovna je prý naopak nejekologičtějším řešením.

Zatímco vloni v prosinci označili ekologové spalovnu za problematickou, nyní je pro ně nepřijatelná. Prý proto, že Ústecký kraj při posuzování vlivů na životní prostředí, takzvané EIA, ignoroval vhodnější alternativy. "Žádost o posouzení variant s lepší lokalizací, s menší kapacitou a s ekologicky vhodnějšími metodami nakládání s odpady byla v rámci procesu EIA ignorována," uvedlo CpŽPZ v tiskové zprávě. Po kraji žádá, aby spalovnu zamítl. EIA krom CpŽPZ připomínkovalo ještě jedno ekologické sdružení.

Ekologové začali argumentovat i častými smogovými situacemi, které tuto zimu kraj trápily. "V loňském roce byl překročen limit pro znečištění prachem v Chomutově po 46 dní v roce a v Mostě dokonce po 60 dní. Letos bude situace patně ještě horší. Most totiž vyčerpal roční kvótu 35 dní, po které smí být překročen limit, už počátkem března," uvedl Miroslav Šuta z CpŽPZ. Mnohem ekologičtější by podle něj bylo komunální odpad kompostovat, což by prý vytvořilo i víc pracovních míst.

Teplárna obvinění odmítá a viní ekology z toho, že mystifikují veřejnost. "Snaží se vyvolat neopodstatněné obavy občanů a nedůvěru k výstavbě (spalovny)," uvedla mluvčí teplárny Miloslava Kučerová. Argumenty odpůrců jsou podle ní nerelevantní, mimo jiné proto, že se mají v Komořanech spalovat jen ty odpady, které zbudou po vytřídění.

Spalování odpadů je podle Kučerové paradoxně ekologičtější řešení. Má prý minimální emise, přičemž na skládkách nemůže vznikat metan, který přispívá k takzvanému skleníkovému efektu. "Navíc dochází ke snížení prašnosti, která je vzhledem k velkému množství skládek v Ústeckém kraji nebývale vysoká," dodala Kučerová.

Teplárna má dlouhodobě problémy se zajišťováním dodávek uhlí a poohlíží se po jiných palivech. Začátkem prosince zamítla krajská rada spalování dehtových odpadů z rafinérské výroby na Ostravsku, ještě předtím se začalo hovořit o spalování komunálního odpadu. Zařízení za 2,2 až 3,5 miliardy korun má být v provozu v roce 2015, pokud jeho stavbu nezakáže krajský úřad.

Majitelem komořanské teplárny je Energetický a průmyslový holding, v němž drží čtyřicetiprocentní podíly skupiny J&T a PPF, zbylých 20 procent vlastní Daniel Křetínský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů