Sobota, 20. dubna 2024

Za zpětný odběr osvětlovacích zařízení firmy nemusí platit

Za zpětný odběr osvětlovacích zařízení firmy nemusí platit

Partnerství s Ekolampem je výhodné pro každého, ať jde o průmyslový podnik, obchodní řetězec, nemocnici, školu či správce nemovitostí.


Kolektivní systém Ekolamp, zabývající se zpětným odběrem a recyklací osvětlovacích zařízení, letos vstoupil již do šestého roku své existence. Firmám či organizacím, které se ze zákona musí postarat o vysloužilá osvětlovací zařízení, má co nabídnout. Pro své partnery tato nezisková organizace zajišťuje ve shodě s platnou legislativou kompletní služby v oblasti zpětného odběru, svozu a recyklace vysloužilých svítidel a světelných zdrojů. Na své náklady se navíc postará o veškerou logistiku a administrativu s tím spojenou. Nyní přichází i s velkokapacitními kontejnery nové generace. Zapojit se do Ekolampu může skutečně kterákoliv firma či organizace, ať již je to průmyslový podnik, obchodní řetězec, správce nemovitostí, nemocnice nebo škola. I v nelehké ekonomické situaci jsou plány společnosti ambiciózní. Končící ekonomická krize poskytuje příležitosti novému nárůstu zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení. "V nadcházejícím období chceme klást důraz zejména na služby našim smluvním partnerům, promyšlené rozšiřování sběrné sítě a také další vzdělávání široké veřejnosti," shrnuje priority systému Ekolamp jeho jednatel Alexandr Hanousek. Systém zpětného odběru se v Česku poměrně dobře ujal. Daří se plnit evropské kvóty, i když zatím ještě nedosahujeme výsledků vyspělých severských států, jež jsou schopny vybrat třeba až devítinásobek stanoveného limitu. Skandinávské země jsou tak pro svůj důraz na životní prostředí pro ČR velkou inspirací. V loňském roce se Ekolamp soustředil na budování nové, unikátní sběrné sítě, čítající k dnešnímu dni již více než 1 200 malých sběrných nádob. Ty jsou určeny ke sběru nefunkčních úsporných a lineárních zářivek a jsou navrhnuty zejména pro umístění do prostor přístupných veřejnosti, jako jsou obchody, úřady, školy či firmy.

Nové kontejnery lépe odolají zhoršeným klimatickým podmínkám

Ekolamp se rozhodl v letošním roce v rámci vylepšování svých služeb poskytnout velkokapacitní kontejnery nové generace, které nesou název CZ2 a CZ1 . Určeny jsou pro sběrná místa s větším výskytem použitých světelných zdrojů předávaných ke zpětnému odběru. Jejich vzhled odpovídá nové koncepci designu, v níž byla již před rokem představena i malá sběrná nádoba pro světelné zdroje z domácností. Díky svým konstrukčním a technickým vlastnostem jsou nové kontejnery určeny pro umístění ve venkovních prostorech, neboť při zhoršených klimatických podmínkách do kontejnerů nezatéká. Elektrozařízení tak není dále poškozováno po dobu uskladnění na sběrných místech. "To ocení jejich uživatelé a provozovatelé zejména v zimních měsících, kdy elektrozařízení vlivem průniku vlhkosti často zamrzala, a tím vznikaly problémy při následném zpracování," uvedl Eduard Hruška, manažer provozu společnosti Ekolamp. Kontejnery rovněž splňují provozní potřeby sběrných míst, přepravních společností i recyklačních firem. Kontejnery bude Ekolamp vyměňovat postupně prostřednictvím svých smluvních přepravců, kteří budou nové typy kontejneru na sběrná místa distribuovat v rámci plnění objednávek či plánovaných výměn. Ti partneři, pro něž velkokapacitní kontejner není vhodný např. z důvodu nedostatku místa, mohou nadále pro sběr vysloužilých světelných zdrojů využívat osvědčené kartonové krabice.
Uplynulý rok v Česku nepřinesl mnoho dobrých ekonomických zpráv a zpětný odběr nebyl v tomto ohledu výjimkou. "Krize ovlivnila zejména rozsah investic do obměny osvětlovacích zařízení, a to pro Ekolamp znamenalo menší přísun materiálu pro sběr a recyklaci," bilancuje výsledky roku 2010 Alexandr Hanousek. Ekolamp přesto při sběru a recyklaci svítidel docílil velmi slušných výsledků. V roce 2010 sebral 721,9 t světelných zdrojů, a co se týče materiálového využití, bylo dosaženo skvělých 96,2 %. Svítidel bylo sebráno 276,9 t a materiálové využití zde dosáhlo úrovně 79,5 %. Hanousek věří, že letos se Ekolamp posune zase o viditelný kus dopředu na cestě za pomyslnou skandinávskou metou.

Ing. Radoslav Chmela
Ekolamp, s. r. o.
I. P. Pavlova 1789/5, 120 00 Praha 2 www.ekolamp.cz

4.4.2011 Elektro str. 36

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů