Pátek, 19. dubna 2024

Registraci ke splouvání Vltavy na Šumavě zahájí park 21. dubna

Registraci ke splouvání Vltavy na Šumavě zahájí park 21. dubna

Správa Národního parku Šumava zahájí od 21. dubna registraci pro splutí Vltavy v úseku od Soumarského Mostu po most u Pěkné. Tak jako v uplynulých dvou letech se provádí buď prostřednictvím internetového registračního systému na stránkách www.npsumava.cz, případně v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský Most. Tam však hrozí riziko, že denní limit lodí bude už vyčerpán, řekla dnes ČTK mluvčí parku Jana Zvettlerová.

"Nový návštěvní řád parku, jehož návrh odsouhlasila rada 7. března, nabude platnosti od 1. května. Jeho součástí je také definice režimu splouvání na Vydře, Otavě a Vltavě. Úsek Vltavy od Soumarského Mostu po most u Pěkné mohou při stavu vody od 50 do 61 centimetrů splouvat pouze registrovaná plavidla," připomněla mluvčí.

Turisté budou moci na tento úsek Vltavy v květnu vyplout jen o víkendech, a to při zmíněné výšce hladiny od 50 do 61 centimetrů, v době od 08:00 do 20:00 hodin. Denní limit je 63 registrovaných plavidel. Když bude výška hladiny nad 61 centimetrů, není počet plavidel omezen. Od června do října platí stejný režim denně.

Dospělí za registraci zaplatí 100 korun, děti od sedmi do 15 let polovinu, předškoláci plují zdarma. Platba musí být uhrazena do pěti pracovních dnů po předběžné registraci. Registrace bude automaticky zrušena a platba vrácena zpět, pokud podmínky pro registrované splouvání nebudou naplněny - to znamená, že výška hladiny klesne pod půl metru, anebo vystoupá nad kótu 61 centimetrů.

Registrovaný může zrušit registraci až týden před zamluveným termínem, rovněž v takovém případě mu bude platba vrácena. Každé registrované plavidlo obdrží v nástupním místě Soumarský Most registrační známku, kterou nalepí na viditelné místo v přední části lodi.

Ekologové upozorňují na mimořádný význam této lokality, kde žije silně ohrožený vodní mlž perlorodka říční. Úsek řeky v nejcennější zóně parku patřící mezi evropsky významné lokality NATURA podle nich vyžaduje komplexní ochranu celého pestrého přírodního společenstva. To podle odborníků ničí při proplouvání dna lodí i pádla.

Loni se zhruba sedmnáctikilometrovým úsekem Teplé Vltavy vydalo na 4900 lodních posádek, což bylo o 500 víc než v roce 2009. Počasí vodákům přálo a správa parku nemusela vydat žádný zákaz splouvání, hladina v sezoně neklesla pod půl metru. Protože v povolených kanoích plují obvykle dva lidé, prohlédlo si romantický úsek řeky téměř 10.000 lidí.

Návštěvní řád je vydáván kvůli ochraně parku před možnými rušivými vlivy turistických, sportovních a rekreačních činností. Stanovuje podmínky pro pohyb pěších návštěvníků, lyžařů, vodáků, cyklistů i jezdců na koních tak, aby nezhoršoval přírodní prostředí. Některé trasy jsou přístupné pouze ve vymezeném období roku, třeba kvůli hnízdění či vyvádění mláďat ohrožených tetřevů hlušců a tetřívků obecných.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů