Čtvrtek, 28. března 2024

Recenze - Jak jsem testovala mýdlové prací ořechy

O tom, jak mýdlové ořechy perou, se toho dá najít na internetu spousta. Všechno to ale zavání suchou teorií...

Recenze - Jak jsem testovala mýdlové prací ořechy

A tak jsem se - vyzbrojená testovací prací sadou - rozhodla vyzkoušet, jak to s těmi ořechy je.

Začínáme

Skrvna od kečupu před praním.Chci si hlavně ověřit, jestli mýdlové ořechy opravdu dokážou odstraňovat skvrny i při nízké teplotě praní, poradit si s různými materiály a chránit barvy.

Z prádelního koše proto lovím bílou lněnou tašku, která si z kavárny odnesla skvrnu od instantní kávy, černou polyesterovou halenku s bílými fleky od deodorantu v podpaží a modrý ubrus ze směsi polyamidu a bavlny, "okrášlený" kečupem. Žádná skvrna už není čerstvá, ale aby byly podmínky fér, zaschlý kečup na chvíli namáčím do vody.

Oříšky v pračce

Oříšky na praní na pračceSkládám své "pokusné králíky" do pračky a doplňuju buben na obvyklý objem prádla. Teď přijde to nejdůležitější: kam s těmi pracími ořechy? A kolik?

Nakonec se rozhoduju pro pět skořápek a zavázaný látkový pytlík pokládám nahoru na prádlo. Pračka nemá zrovna bohatý výběr programů, vybírám tedy ten na barevné prádlo a nastavuju teplotu na čtyřicet stupňů. Tak, ořechy, uvidíme!

Po praní

Vyprané prádlo.Pračka utichla a já se jdu přesvědčit, jak si mýdlové ořechy poradily. Jako první mě při otvírání pračky překvapí příjemná čistá vůně. Neměla jsem zrovna po ruce žádný vonný olej, takže jsem se trochu bála, že prádlo nebude zrovna vonět - ale nestalo se.

A jdeme zkontrolovat výsledky. První jde na řadu černá halenka. Fleky pryč, látka je příjemně jemná, na barvě žádné změny. Totéž ubrus - ten prohlížím dokonce proti světlu, ale ani mezi vlákny nevidím zbytky kečupu.

Na tašce zahlédnu při určitém světle malé zabarvení, ale upřímně řečeno - bílý len rád chytá jakoukoli barvu. Po vyvěšení na sluníčko navíc zmizel i ten lehký barevný stín.

Zkusím ořechy znova?

Musím přiznat, že výsledky praní mě docela překvapily. Čekala jsem, že s mýdlovými ořechy nebudou tak dobré, jako s práškem, ale když už prádlo viselo na šňůře, nepoznala bych, v čem se pralo. Všechno bezproblémově čisté.

Taky barvy se mi zdály hezky jasné, ale abych vyzkoumala, jak mýdlové ořechy ochraňují vlákno a barvu, bych je musela používat častěji....

A po dnešním praní vím, že budu!

Skvrna od deodorantu.
Skvrna od kávy před praní řechy.
Skvrna od kečupu před vložením do pračky.
Oříšky na pračce
Špinavé prádlo v pračce.
Původně zde byla skvrna od deodorantu. Vyprána byla dobře.
Skvrna od kafe zmizela také.
Také skvrnu od keču mýdlové ořechy vypraly.
Košík s testovaným prádlem po vyprání mýdlovými ořechy.
A samotné oříšky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů