Čtvrtek, 18. dubna 2024

Veletrh úspor ve Welsu

Veletrh "Energiesparmesse" v hornorakouském Welsu se sice koná v okresním městě, ale za dobu svého trvání si už stačil vydobýt místo mezi stěžejními evropskými veletrhy zaměřenými na energii a hospodaření s ní.

Veletrh úspor ve Welsu

Sedmadvacátý veletrh se konal začátkem března na ploše 67 tisíc čtverečních metrů za účasti 1600 vystavovatelů z pořadatelské země a dvacítky z dalších zemí. Potěšitelná je i účast zemí střední Evropy, včetně ČR.

Filozofie, s níž veletrh pořádají Hornorakouský svaz pro úspory energie a Výstaviště Wels, je stálá. Chce-li podnik, domácnost a jednotlivec dosáhnout úspory za stále rostoucí energie, musí podniknout čtyři kroky:

1) snížit spotřebu energie;

2) tam, kde ji snížit nelze, si musí počínat co nejhospodárněji;

3) tam, kde bude energie hospodárně využívána, je nutné využívat co nejvíce energie z obnovitelných zdrojů;

4) tam, kde se využívají obnovitelné zdroje, využívat jejich energii a transformovat co nejčistěji a nejšetrněji k životnímu prostředí.

Obnovitelné zdroje

Zaměření na obnovitelné druhy energie je z tohoto kréda patrné. Už proto je zajímavé veletrh navštívit, neboť zde, ale i v celém Horním Rakousku má využívání biomasy, solární termiky a fotovoltaiky zelenou. Srovnejme to s vývojem fotovoltaiky, solární energie a biomasy u nás, kde je ovlivňován neodborníky, lobbistickými a byrokratickými proudy, přičemž stát přešlapuje na místě, a když už učiní krok správným směrem, je to jen napůl a pozdě. Kéž by nás veletrh inspiroval...

V Rakousku o přínosech obnovitelných zdrojů nepanují pochyby, a přitom tam nedochází k tomu, že by rozsáhlé plochy kvalitní půdy byly zastavěny solárními kolektory. Je to otázka připravených pravidel a kalkulací.

Tři sekce veletržní nomenklatury

Veletrh představil novinky ve třech sekcích. Energeticky úsporném stavění, sanacích, rekonstrukcích budov a objektů, včetně energeticky úsporných svatebních materiálů, zateplování a těsnění. Polovinu plochy obsadily exponáty a řešení z oboru čerpadel, vytápění, rozvodů tepla, tepelné rekuperace, klimatizace, solární termiky a technických zařízení budov. Zbytek armatury, instalační a sanitární technika, malé vodní elektrárny.

Tři a půl tisíce odborníků na WSED

Veletrhu předcházela mezinárodní konference Světové dny udržitelné energie, (WSED - World Sustainable Energy Days). Její náplň byla rozčleněna na využívání pelet, solárního tepla, modernizaci a sanaci objektů. Oficiálních referátů bylo během tří dnů předneseno na dvě stovky.

Zajímavé exkurze

Pořadatelé organizovali exkurze do míst, kde bylo možno dokumentovat v praxi zásady veletrhu. První byla do domu postaveného selskou městskou radou v rámci plánu sociálního bydlení. Jde o dům s 54 byty, kde náklady na vytápění a teplou vodu díky úspornému systému klesly o 40 % oproti běžné zástavbě v důsledku zateplení pláště budovy i solárního systému. Ještě větší úspory se dosáhlo při rekonstrukci školní budovy ve Schwanenstadtu u Welsu, postavené v 60. letech. Po modernizaci byly instalovány bojlery na spalování pelet a fotovoltaika. Energetická spotřeba budovy klesla na desetinu původní hodnoty.

Druhá exkurze směřovala do firmy Leitl Beton v Hörschingu, kde se vyrábí betonové panely a stěny s využitím slunečního tepla, přičemž dodatkové teplo se do výroby dodává i spalováním dřevěných štěpek. Tento způsob výroby, při níž se používaly topné oleje, už za první rok přinesl úsporu 25 tisíc eur a emise CO2 klesly o 422 tun. Firma investovala 300 tisíc eur, které se jí ale brzy vrátí.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů