Pátek, 19. dubna 2024

Kečup v láhvi od Coly

Společnosti Coca-Cola a H. J. Heinz ohlásily strategické partnerství, které umožní Heinzu používat technologii inovativní láhve Coca-Cola PlantBottle z rostlinného PET biopolymeru pro balení kečupů již od června 2011.

Kečup v láhvi od Coly

Hlavní předností této láhve je rostlinný původ 30% biopolymeru, vyrobeného udržitelnou technologií z bioetanolu ze třtiny a třtinové melasy v Brazílii. Láhev z obnovitelného zdroje je 100% recyklovatelná a představuje, podle nákladové analýzy LCA londýnské Imperial College, o 12 až 19 % menší "uhlíkovou stopu". Další výhodou je úplná zpracovatelnost recyklátu a výroba obalu s použitím stávající technologie zpracovatelů.

Optické, haptické (hmatové) a funkční vlastnosti láhví PlantBottle jsou k nerozeznání od láhví vyrobených z PET 100% fosilního původu. Zavedení PlantBottle na trzích v USA, Kanadě, Chile, Brazílii, Japonsku, Dánsku, Švédsku a Norsku ušetřilo v loňském roce 30 tisíc tun emisí CO2 a 60 tisíc barelů ropy.

Coca-Cola plánuje letos její zavedení na dalších 12 trzích světa a použití u nejméně 5 miliard láhví. Začátkem roku otevřela ve Spartanburgu v Jižní Karolině největší světový závod na 100% recyklaci PET láhví na láhve systémem Bottle-to-Bottle, který ročně zpracuje asi 50 tisíc tun recyklátu PET a vyrobí z něho ekvivalent přibližně 2 miliard půllitrových nápojových láhví.

Společnost Heinz zavede láhev PlantBottle pro svou americkou produkci kečupu a omáček již v červnu s objemem 120 milionů balení v roce 2011. Očekává, že v roce 2015 dosáhne zavedením láhve snížení emisí skleníkových plynů, spotřeby vody a energie u jejích obalů nejméně o 20 %. Do roku 2020 přejde celosvětově na biopolymer typu PlantBottle u veškerých plastových obalů.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů