Pátek, 29. března 2024

Starosta Příbrami: Zpřístupnění Brd může ohrozit zdroj pitné vody

Starosta Příbrami: Zpřístupnění Brd může ohrozit zdroj pitné vody

Plánované zpřístupnění vojenského prostoru Brdy veřejnosti by mohlo ohrozit zdroj pitné vody pro Příbram a Rokycany. Novinářům to dnes řekl příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD). Vláda by se měla podle něj zaručit, že po avizovaném odchodu vojáků bude v újezdu pořádek.

"Ať si to stát otevře, ale ať za to ručí," prohlásil Řihák, podle kterého hrozí, že lidé budou v újezdu zanechávat odpadky a mýt auta, a cenný zdroj pitné vody se tak nenávratně zničí.

"Brdský prostor je významným zdrojem pitné vody pro Příbram a Rokycany. To je jedna z nejzdravějších vod. Nejsem proti otevření pro veřejnost, ale musela by se zřejmě udělat chráněná krajinná oblast," míní Řihák. Obavy z devastace panenské přírody mají i starostové dalších brdských obcí, kteří rovněž požadují, aby byl v újezdu po odchodu armády přísnější režim.

Řihák poukázal na dopady otevření části území v době, kdy brdští starostové bojovali proti umístění amerického radaru. "Běžte se podívat, jak to v těch enklávách vypadá. Samé PET láhve, nepořádek. My nejsme zvyklí odnášet z lesa to, co do něj přineseme," podotkl.

V současnosti je v kontaktu se starosty Rožmitálu pod Třemšínem, Trokavce a Jinců, je ale podle něj otázkou, zda se podaří zformovat nějaký tlak na ministerstvo. "Uvidíme, jestli uděláme nějakou ligu. Myslím si ale, že každý na to máme odlišný názor. Někdo by to nechtěl vůbec, někdo by jako já souhlasil se zpřístupněním jen části a za určitých podmínek, někdo by to chtěl otevřít celé, protože v tom vidí možnost prodat lesy," shrnul starosta.

Ministerstvo obrany plánuje redukci vojenských újezdů, kterých je podle vedení úřadu mnoho. Připravovaná bílá kniha obrany počítá s možností zrušit újezd v Brdech a posunout hranice ostatních újezdů. Řihákovi se současný postup ministerstva příliš nelíbí. "Vidím v tom populistickou politiku. Už se hovoří o skupinách podnikatelů, kteří mají zájem tam vybudovat lanovku a hotely," tvrdí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů