Pátek, 29. března 2024

Centrum KRNAP v Obřím dole nabídne expozici o lavinách

Centrum KRNAP v Obřím dole nabídne expozici o lavinách

Stálou expozici Příroda člověku, člověk přírodě, která byla v minulých deseti letech k vidění v informačním centru Správy KRNAP v Obřím dole v Peci pod Sněžkou, nahradí nová výstava. V centru bude od začátku letní sezony výstava o krkonošských lavinách a činnosti horských záchranářů. ČTK o tom informoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

"Dosavadní expozice Příroda člověku, člověk přírodě zastarala jak tematicky, tak zejména technicky," uvedl ředitel správy parku Jan Hřebačka. Národní park do centra přesune expozici, která byla od druhé poloviny ledna do konce března k vidění v Muzeu Správy KRNAP ve Vrchlabí na Trutnovsku.

Výstava ukazuje dvě desítky velkoplošných snímků lavin, na dalších panelech se lidé dozví více o lavinových drahách, největších lavinových tragédiích v Krkonoších či o klasifikaci lavinového nebezpečí. Součástí výstavy jsou také ukázky vybavení horských záchranářů.

Umístění expozice o lavinách uvítala i Horská služba. "Horská služba své vlastní muzeum nemá, a proto nás myšlenka společné expozice v Obřím dole zaujala. Zapůjčili jsme množství zajímavých exponátů, které používali naši kolegové v minulosti a jaké používáme nyní," uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Podle něj je umístění výstavy do Obřího dolu vhodné, protože jde o jednu z nejaktivnějších lavinových oblastí v České republice.

V Krkonoších každoročně spadne několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě či přístupové cesty. Lavinovými lokalitami jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů