Čtvrtek, 28. března 2024

Odtržený kus ledovce odhalil klimatologům oceán u Antarktidy

Odtržený kus ledovce odhalil klimatologům oceán u Antarktidy

Náraz ledové kry do ledovce ve východní Antarktidě loni odlomil obrovskou masu ledu a odhalil tím pruh jižního oceánu. Tento unikátní prostor byl vystaven nečekaně rychlé změně podnebí, a proto jej nyní podle agentury Reuters mohou využít vědci pro pokusy v oblasti klimatických změn.

Střet ledové kry s Mertzovým ledovcem ve východní Antarktidě způsobil odlomení téměř 78 kilometrů dlouhého ledovcového jazyka, a odkryl tak kus oceánu, který byl původně schovaný mezi stovkami metrů ledu. Vědci zde nyní budou moci zkoumat mořský život včetně neobvykle velkých mořských hvězd.

Skupina asi 40 australských a mezinárodních vědců region navštívila v antarktickém létě, aby studovala vliv odlomení ledu. K neočekávaným důsledkům pohybu 10.000 metrů čtverečních ledu v oceánu bylo jeho rozpuštění ve vodě se sníženou slaností. Fytoplankton nacházející se v moři začal po rozpuštění ledu intenzivně kvést. Vděčil za to neobvykle velkému množství železa uvolněnému z ledu.

Aby mohly rostliny růst, potřebují totiž světlo, živiny a malé množství železa, které obvykle padá z nebe jako prach. "Starý led v sobě desetiletí shromažďoval železo a když se odlomil a rozpustil, vypadalo to, že fytoplankton dostal dávku železa jako za 20 až 40 let najednou," uvedl Rintoul.

Dalším vedlejším efektem bylo vystavení mořských živočichů přirozenému světlu po desetiletích, které strávili v tmavých arktických vodách.

Vědcům se tedy díky odlomení ledovce naskytla nebývalá šance testovat teorie reakce mořských mikrosystémů na změny klimatu, které by měly být využitelné pro předpovědi vývoje v budoucnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů