Pátek, 29. března 2024

Požárem to nezhaslo, říká šéf Remivy

Požárem to nezhaslo, říká šéf Remivy

Ani jeden z největších průmyslových požárů v české historii, který postihl chropyňskou společnost Remiva, neodradil jejího majitele Miroslava Valu od dalších plánů. V halách, jež byly ohně ušetřeny, hodlá co nejrychleji obnovit recyklaci plastů. "Začínáme plánovat výrobu granulátů," zdůrazňuje Miroslav Vala. "Snad se nám to povede rozjet v polovině příštího měsíce."

Některé haly, ač požárem nezasaženy, nejsou zatím k výrobě uzpůsobeny. "Musíme je vyklidit a zavést do nich například elektřinu. Byly totiž napájeny z budovy, která vyhořela," říká Vala.

Chybějí také stroje a vzhledem k tomu, že firma vyráběla i specifický produkt s registrační známkou, jejich pouhá koupě stačit nebude. Stroje se musejí nejdříve výrobě remistyrenu, recyklovaného pěnového polystyrenu, přizpůsobit. Proto bude podle Miroslava Valy výroba nejspíše obnovena pouze částečně.

Obchodovat přitom Remiva nepřestala, jen si musela produkci zabezpečit u jiné firmy. Její jméno nechtěl Vala s ohledem na konkurenci sdělit. Garantováno má u ní 100 tun měsíčně, podle majitele je to však stále málo. Remiva vyprodukovala jenom v prvním kvartálu tohoto roku sedmkrát více tun. Většina materiálu se vyvážela do zahraničí, hlavně do Itálie.

Když ne Remiva, tak někdo jiný

Je nepravděpodobné, že by spáleniště, ze kterého se teď odklízejí sutiny, zůstalo v budoucnu nezastavěno. "Je to významná část průmyslové zóny. Nenecháme tam přece postavit parkoviště," uvádí starosta Chropyně Jaroslav Hloušek. Naznačuje tak, že když na tomto místě nepostaví novou továrnu Remiva, pozemek připadne někomu jinému. Majitel Remivy novou výrobní halu vybudovat chce, zatím ale neví kde. Řeší teď aktuálnější problémy a čeká, až se prostor, kde stála továrna, vyklidí.

Remiva v těchto dnech pro vypomáhající firmu i pro zákazníky připravuje materiál, který následně expeduje. Zjišťuje také, co jí po požáru zůstalo, a zbylé suroviny recykluje. Většina jich však zůstala v sutinách, jež nyní odklízí demoliční firma. Tu vybíral majitel s ohledem na techniku, která je ke stržení třicetimetrové budovy nezbytná. Denně se odveze na skládku až 250 tun materiálu. Stále ho ale zbývá několik tisíc tun.

Tělesně postižení nám pomáhají

Součástí komplexu byla i chráněná dílna, jíž Remiva zadávala práci. Asi dvacet tělesně postižených za Remivu například třídilo materiál podle barev a velikosti nebo odstraňovalo krycí fólie z plastu. "Teď je hodně potřebujeme. Připravují materiál, abychom ho mohli rychle expedovat," říká Miroslav Vala. Pomocníků je nyní v chráněné dílně poloviční počet, avšak Vala věří, že se mu v ní podaří udržet patnáct lidí.

Chropyňskému podniku teď pomůže i finanční záloha, kterou dostane od České podnikatelské pojišťovny. Peníze sice zamíří na likvidaci torza továrny, Remiva však bude moci vlastní prostředky alespoň investovat jinam. Vyplatit musí i odstupné osmnácti zaměstnancům, s nimiž ukončila pracovní poměr. "Říkají nám, že až budeme byznys znovu rozjíždět, že se k nám budou chtít vrátit," tvrdí Vala. "Jestli se nám to povede, nevím, ale rád bych, aby se to podařilo," podotýká.

Potřebujeme důvěru zákazníků

Vyšetřování toho, proč vlastně oheň vznikl, je teprve na začátku. Podle policie by mělo trvat čtyři až pět měsíců. Na jeho výsledky Vala netrpělivě čeká. "Pokud se ukáže, že my nejsme ti, kdo za to můžou, a já v to pevně věřím, budeme veškeré úhrady na sanace nárokovat," plánuje. Firma na vlastní náklady koupila třeba čisticí prostředky na fasády okolních domů, které byly požárem postiženy.

"Teď hlavně potřebujeme, aby nám zákazníci věřili. Požárem to nezhaslo," říká Miroslav Vala. Nad vodou prý firmu drží zahraniční klienti, kteří ji kratší lhůtou splatnosti nutí otáčet peníze.

Podle majitele vyhořelé továrny bylo dobrým krokem přenechat některé úkony profesionálům. Právníci za něho jednají s pojišťovnou i vyšetřovateli. Ukazuje se, že je výhodné mít co nejvíce fotografií i dokladů firmy. Ty potřebuje hlavně pojišťovna, jež z toho odvodí částku, kterou firmě případně poskytne. "My teď musíme vytáhnout veškeré dokumentace o všech úpravách, které tam byly, o strojích i o dalších věcech," vyjmenovává Miroslav Vala.

Ten doufá, že se v následujících dnech konečně vrátí do běžného života. "Jak vypukl požár, tak se cítím jako na vojně. Tam je za zdí také úplně jiný svět," přirovnává Vala. V tomto týdnu se mimo jiné snažil najít nové prostory pro svou kancelář. Práce doma prý znamená 24hodinovou aktivitu. Věří ale, že se firmě brzy začne opět dařit. "Jsem optimista. Možná naši společnost přejmenuji na Fénix."


Společnost Remiva

150 mil.
korun byl plánovaný obrat firmy Remiva na rok 2011. Jedna z největších recykloven technologického odpadu v Česku většinu materiálu vyváží.

80 tisíc
tun sutin bývalé továrny musí majitel nechat odvézt. Až potom bude moci uvažovat o stavbě nové budovy.

9 mil
korun vyplatí Remivě pojišťovna v následujících dnech. Je to zatím jen záloha určená na likvidaci sutin po požáru.

AUTOR: Petra Paříková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů