Středa, 24. dubna 2024

Obce nesouhlasí se změnami programu Zelená úsporám

Obce nesouhlasí se změnami programu Zelená úsporám

Rada Svazu měst a obcí ČR (SMO) zásadně nesouhlasí s rozhodnutím ministerstva životního prostředí změnit program na podporu zateplování budov a ekologického vytápění Zelená úsporám tak, že se nebudou poskytovat dotace na veřejné budovy. Peníze chtějí proto obce získat co nejrychleji z Operačního programu životní prostředí.

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) ve středu uvedl, že v programu chybí téměř osm miliard korun. Zrušením podpory veřejným stavbám přijdou obce o očekávanou podporu kolem čtyř miliard, řekl dnes novinářům po jednání rady SMO v Caparticích na Domažlicku místopředseda za statutární města Dan Jiránek.

"Už neuděláme nic s tím, že byly zastaveny prostředky pro veřejné budovy, ale požadujeme okamžité jednání," konstatoval. Obcím se nelíbí, že přijdou o peníze, přitom jejich projekty byly zpracované kvalitně a stály obecní kasy nemalé peníze.

Rada SMO proto podle dnešního rozhodnutí požaduje, aby se na jejich projekty zateplování veřejných budov vyčlenily prostředky právě z Operačního programu životní prostředí a aby se co nejdříve vypsala příslušná výzva. "Pokud se náhodou stane, že z prodeje povolenek přece jen zbudou nějaké peníze, požadujeme, aby tyto prostředky navíc byly vyhrazeny výlučně pro obce, které se přihlásily do výzvy, splnily podmínky, zaplatily za žádosti a teď žádné peníze nedostanou," dodal Jiránek. Ministr by se měl podle něj co nejdříve sejít se zástupci SMO a podmínky obcí projednat.

Osmimiliardový schodek v programu chce ministerstvo řešit mimo jiné právě tím, že přestane poskytovat dotace veřejným budovám. "Velmi mne mrzí, že města a obce nedostanou podporu, nicméně mají na rozdíl od soukromých žadatelů další možnosti, jak žádat o příspěvek," řekl ve středu Chalupa. Obce proto požadují, aby se přesunuly peníze v Operačním programu životní prostředí.

V programu Zelená úsporám bylo zatím schváleno téměř 37.500 žádostí, dalších skoro 25.000 žádostí je úplných a před schválením. Více než 16.600 žádostí je neúplných a žadatelé budou muset dokumentaci doplnit. Celkem ministerstvo eviduje 79.093 žádostí o dotace Zelená úsporám.

Zatím byla žadatelům proplacena částka 4,28 miliardy korun. Program byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že tato přestávka potrvá do konce ledna. Peníze na program Zelená úsporám získává Česko prodejem emisních jednotek.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů