Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tower Bridge se po rekonstrukci dočká i nového velkolepého a přitom ekologického osvětlení.

Tower Bridge se po rekonstrukci dočká i nového velkolepého a přitom ekologického osvětlení.

Společnosti GE a EDF ve spolupráci s londýnským magistrátem a správní institucí City of London Corporation zajistí vysoce moderní, energeticky úsporný systém osvětlení pro slavný londýnský most Tower Bridge. Nejen, že se tím výrazně sníží uhlíková stopa a náklady na energii, ale navíc se novým nočním osvětlením zdůrazní architektonická krása mostu.

Tower Bridge, jedna nejslavnějších světových památek a typický symbol Londýna, prošel před nedávnem rozsáhlou renovací. Po získání stavebního povolení se rekonstrukce dočká i dosavadní, pětadvacet let starý osvětlovací systém. Společnost GE jej nahradí systémem LED diod a novou kabeláží, které pomocí citlivého nasvícení zvýrazní hlavní rysy této překrásné stavby - především gotické věžičky, visuté lávky a závěsnou konstrukci. Flexibilní osvětlovací systém dovolí obměňovat jak barvu, tak intenzitu nasvícení. Díky tomu bude možné most při zvláštních příležitostech nasvítit jedinečným a velkolepým způsobem.

V současnosti je Tower Bridge nasvícen tradičními statickými světlomety, které nedávají dostatečně vyniknout jeho architektonické nádheře. Využití energeticky úsporné technologie LED sníží spotřebu energie ve srovnání s nynějším systémem v průměru o 40 procent.

Pokud projekt získá povolení, započne renovace v říjnu tohoto roku a měla by být dokončena do jara 2012, tedy včas na Diamantové jubileum (oslavy šedesáti let královny Alžběty II. na britském trůně) i na Olympijské a Paralympijské hry. Všechny zúčastněné strany nyní podepsaly obchodní smlouvy a připravují se detailní plány.

Mark Elborne, Prezident a výkonný ředitel GE v Británii uvedl: "V roce 2012 bude Londýn ve středu zájmu, nastal tedy ten pravý čas zvýraznit jednu z nejvýznamnějších londýnských památek. Jsme velmi hrdí, že se naše technologie LED využije na podtržení krásy Tower Bridge, a přispěje tak k uchování a ozvláštnění kulturního dědictví."

Starosta Londýna, Boris Johnson, prohlásil: "V roce 2012 na nás bude upínat zrak celý svět a já si přeji, aby se Londýn předvedl v celé své kráse. Tower Bridge je kouzelná památka proslulá po celém světě a zaslouží si tedy v celoročních oslavách hvězdnou roli. Byl jsem velmi rád, když se mi podařilo uzavřít tuto dohodu. Aniž by to daňové poplatníky cokoliv stálo, podaří se nám zahalit Tower Bridge do ekologického osvětlení, které tento historický skvost obohatí o svěží perspektivu. Je to další nádherný odkaz pro Londýn a přetrvá ještě dlouhá desetiletí po konání olympiády."

V první fázi tohoto vzrušujícího projektu byla oslovena firma Citelum, odborník na osvětlení s globálními zkušenostmi, aby navrhla a po udělení povolení také zahájila instalační práce. Společnost Citelum si vysloužila mezinárodní reputaci za ambiciózní projekty na historických stavbách jako je například Eiffelovka věž, egyptské Údolí králů nebo věže Petronas v Kuala Lumpuru.

Stuart Fraser, zástupce londýnského magistrátu, řekl: "Zakladatelé starodávného dobročinného fondu Bridge House Estates, která vlastní a provozuje pět londýnských mostů, by byli udiveni, jak se svět od roku 1097 změnil. Nicméně jsem si jistý, že by si přáli, aby byl Londýn v příštím roce co nejskvostnější. Tato spolupráce to umožňuje a navíc daňové poplatníky nic nestojí, což nepochybně jen znásobí radost z nové elegantní podoby mostu."

EDF Energy, britská pobočka EDF a hlavní poskytovatel elektřiny v Londýně, se stane dodavatelem elektřiny pro osvětlení Tower Bridge a za každou jednotku elektřiny dodanou pro tento most zajistí stejné množství energie vyrobené z nízkouhlíkových zdrojů. Společnost už se mimo jiné podílí na snížení uhlíkové stopy jiného londýnského symbolu - obřího ruského kola London Eye. Vincent de Rivaz, výkonný ředitel EDF Energy, uvedl: "Pevně věříme, že se ekologicky osvětlený Tower Bridge stane zářícím symbolem udržitelnosti, díky němuž se návštěvníci i obyvatelé města zamyslí nad možností žít ekologičtějším způsobem."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů