Pátek, 29. března 2024

V areálu tepláren v Brně uniklo až 2000 l kyseliny chlorovodíkové

V areálu tepláren v Brně uniklo až 2000 l kyseliny chlorovodíkové

V areálu brněnských tepláren dnes dopoledne uniklo až 2000 litrů kyseliny chlorovodíkové. Kyselina unikla při přečerpávání obsahu cisternového vagonu do nádrže. Během čerpání praskla hadice. Nikomu se nic nestalo. ČTK to řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

havarie

Část kyseliny natekla do záchytné jímky, zbytek vytekl na prostranství u nákladní rampy s čerpacím stanovištěm. Dva zaměstnanci firmy spolu s pracovníkem odpovědným za požární ochranu areálu v maskách kyselinu ještě před příjezdem hasičů skrápěli vodou a ředili její koncentraci. Mrak výparů chemikálie unikl do okolního areálu teplárny a rozptýlil se v ovzduší. Obyvatelé domů v okolních ulicích cítili zápach.

Hasiči podle Haida v okolí havárie vymezili nebezpečnou zónu a na jejím okraji zřídili dekontaminační stanoviště. Ze sousedního pracoviště evakuovali čtyři zaměstnance. Dva pracovníky firmy, kteří s unikající kyselinou přišli do kontaktu a před jejími účinky se chránili a nebyli zraněni, předali k preventivnímu vyšetření do péče zdravotníků. Ti jednoho z mužů převezli do nemocnice ke kontrolním testům zdravotního stavu. Druhý muž vyšetření v nemocnici odmítl.

Při monitoringu ovzduší v ulicích Špitálka, Cejl, Křenová a Vlhká i v areálu teplárny mimo nebezpečnou zónu chemici nezjistili žádné zdraví ohrožující hodnoty.

Podle mluvčí brněnských tepláren Liliany Geisselreiterové stáčení kyseliny chlorovodíkové prováděla společnost Euro - Šarm, která se zabývá výrobou a dovozem chemických látek a přípravků. Firma si od tepláren pronajímá i některé technologické zařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů