Čtvrtek, 28. března 2024

Freegan: beru jídlo z popelnic, nechci plýtvat

Pro jídlo do supermarketu nechodí předním vchodem. Po setmění přicházejí ke kontejnerům za obchody a vybírají jídlo, které zaměstnanci řetězců vyhodili jako neprodejné. Hlavně zeleninu a ovoce. Řídí se názorem: Proč podporovat produkci dalších potravin, když se spousta poživatelného jídla vyhodí?

Freegan: beru jídlo z popelnic, nechci plýtvat

Podle freegana a člena brněnské skupiny Food not bombs Josefa Maňáka ale nechtějí freegani na jižní Moravě vytvářet žádné organizované hnutí. "Jde spíš o skupiny jednotlivců, které tak získávají jídlo pro vlastní potřebu nebo pro známé. Často jsou to vegetariáni nebo vegani," vysvětlil Maňák.

Hlavně v Brně

Další freeganka Lenka, která kvůli zaměstnání nechtěla uvést své příjmení, se domnívá, že freeganství je v kraji nejvíc rozšířené v Brně. "Lidé na vesnici nebo v menších jihomoravských městech mají víc možností si něco pěstovat, pokud chtějí žít alternativně," myslí si Lenka.

Podle freeganky a právničky Ligy lidských práv Zuzany Candigliota si však lidé brali jídlo z popelnic supermarketu Albert i na Břeclavsku. Dokud jej vedení obchodu neuzavřelo. "V Břeclavi šlo hlavně o starší lidi, kteří chtěli ušetřit. Nelze je tedy jednoznačně označit za freegany. U těch je to otázka životního stylu," podotkla Candigliota. Sama si prý u břeclavského supermarketu našla množství poživatelného jídla, když chodila kolem.

Brněnští freegani odlišují sami sebe od bezdomovců, kteří také v popelnicích obchodů často hledají jídlo. "Neděláme to proto, že nemáme peníze. Snažíme se spotřebovat jídlo, které je v pořádku a bezúčelně se vyhazuje," vysvětlila freeganka Lenka.

Při svých nočních lovech i práci v restauraci narazila na obrovské množství vyhozených potravin. "Často jde jen o to, že je rajče moc malé a mezi těmi velkými v regálu vypadá špatně," zlobila se.

Zamčené kontejnery

Některé jihomoravské supermarkety před freegany a bezdomovci své kontejnery zamykají. "Myslí si, že kdyby nám vyřazené jídlo rovnou dali, tak se tím ochudí o zákazníky," uvedl freegan Maňák.

Také podle Radima Nejmana z tiskového odboru společnosti Ahold, která provozuje supermarkety Albert, se společnost snaží freeganství omezit. "Kontejnery zamykáme. Nemůžeme totiž zaručit, že potraviny jsou nezávadné," řekl Nejman.

Dodal, že se společnost snaží množství vyhozených potravin snižovat. Například slevami výrobků těsně před vypršením doby spotřeby nebo minimální trvanlivosti. "Navíc spolupracujeme s ostravským azylovým domem. Tomu zdarma dáváme potraviny s prošlou lhůtou minimální trvanlivosti. Pokud se spolupráce osvědčí, plánujeme něco podobného například i v Jihomoravském kraji," doplnil Nejman.
Pomáhají slevy

Naopak supermarkety Tesco mají podle jejich mluvčí Evy Karasové natolik malé přebytky neprodaného jídla, že je nikomu dalšímu nepředávají. "Většinu jídla těsně před vypršením lhůt prodáme díky slevám. Zbytek likvidujeme. Kontejnery s živočišnými i rostlinnými zbytky máme uzavřené a odváží si je specializovaná firma," vysvětlila Karasová.

Kolik se vyhodí?

Podle spolupracovníka brněnského Ekologického institutu Veronica Jana Hollana neexistuje žádná studie o tom, kolik jídla se v jihomoravských obchodech, ale i restauracích či domácnostech skutečně vyhodí. "Vyhazuje se toho opravdu hodně. Velmi hrubým odhadem to může být i pětina toho, co se nakoupí," spekuloval Hollan.

Odhadnout to nejde ani ze skladby komunálního odpadu. "Odpad je většinou v pytlích a putuje rovnou do spalovny. Jeho množství se ovšem v Brně zvyšuje. Loni to bylo asi dvaašedesát tisíc tun komunálního odpadu," informoval ředitel společnosti Sako Brno Karel Peroutka. Dodal, že roste hlavně množství obalů různých výrobků.

Tady je banán. A tady chilli paprička

Jedeme nočním Brnem. Je pátek, půl jedenácté v noci. Všechna místa v autě jsou obsazená. Cestující šustí igelitkami. Cíl? Kontejner jednoho z brněnských hypermarketů. Každý den tam totiž vyhazují zeleninu a ovoce. Právě pro ty přijíždějí brněnští freegani. "Jméno supermarketu tam ale raději nepište. Aby nám kontejner nezavřeli," upozorňuje jeden z freeganů Josef Maňák.

Z obrovského kontejneru se již line zápach kvasícího ovoce a zeleniny. Ty plní téměř tři čtvrtiny obrovské nádoby. Většina potravin na vrchu hromady na pohled vypadá téměř nepoškozeně a poživatelně. "Tohle všechno vyhodili dnes. Je toho víc než jindy," říká Maňák a společně se dvěma kolegyněmi se noří do nitra kontejneru. Je vegan a tímhle způsobem získává téměř tři čtvrtiny jídla, které za měsíc sní. "Dnes je tu hodně jablek. Přitom jsou úplně v pořádku. Mají na sobě třeba jen malou černou tečku, a proto je supermarkety vyhodí," kroutí hlavou Lenka.

Dnes nabírají ovoce a zeleninu do několika igelitek. Většinou si podle Lenky berou jen pro vlastní potřebu nebo pro známé. Tentokrát z nasbíraného jídla ovšem navaří na jeden brněnský koncert. "Tady máš hezký banán. A tady je dokonce chilli paprička," volá nadšeně Lenka a podává ovoce třetí freegance Janě.

Igelitky se pomalu plní. "Pozor, tady uprostřed už je to teplé. To raději neberte," upozorňuje Maňák. Dodává, že pokaždé nechá nasbíranou zeleninu přes noc ležet a ráno ji zkontroluje, zda není plesnivá. "Zkažené kusy bez milosti vyhazuji," dodává freegan.

Akce, netrvající déle než čtvrt hodiny, nevzbudila ničí pozornost. Trojice ještě kontroluje, jestli po ní u kontejneru nezůstal nepořádek. A pak s plnými igelitkami odchází do noci k jejich autu na parkovišti.

KLÁRA ŽIDKOVÁ

brnensky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů