Pátek, 19. dubna 2024

Arnika zve na výlet po bílých stráních i mokrých loukách

Arnika zve na výlet po bílých stráních i mokrých loukách

Chcete oslavit Mezinárodní den biodiverzity 22. května přímo v přírodě? Pojďte na výlet za rostlinami Českého středohoří! Pod heslem "Od Labe k Labi" jej organizuje Tým Bořena, který je nejstarší součástí sdružení Arnika. Celodenní putování začne v Litoměřicích, odkud čeká účastníky trasa dlouhá přibližně 15 km vedoucí přes stráně a louky, na nichž v této době roste hojně květin. Právě o nich a zajímavých lokalitách, kterými výletníci projdou, poskytne odborný výklad botanik. Akce je první z připomínek letošního 10. výročí založení Arniky a výletu se zúčastní také někteří z jejích zakladatelů. Start je v 10:30 od vlakového nádraží v Litoměřicích.

"Trasu jsme naplánovali přes suché stráně s teplomilnými porosty i podmáčené vlhké louky podhorského až horského charakteru. Účastníci tak uvidí různé druhy květin, které právě nyní kvetou. Vedle několika druhů vstavačů potkáme i úpolíny, sasanky lesní, mochny bílé, koulenky prodloužené, možná i střevíčník pantoflíček," vyjmenovává některá z lákadel výletu Ing. Jana Vitnerová z Arniky. "Právě pokvete také vzácný tořič hmyzonosný, rostlina, která zvláštním způsobem láká hmyz," dodala Jana Vitnerová s tím, že na výletě se zájemci dozvědí více.

Tým Bořena existuje už více než 30 let. Tehdy skupina mladých lidí přenesla rostliny, jimž hrozil zánik pod výsypkou z dolu u Bíliny, na bezpečnější místa. O některé z těchto lokalit dodnes pečuje v rámci pozemkového spolku. Přenesené rostliny se zde ujaly a daří se zde nejen jim, ale i dalším chráněným druhům. Důkazem je vloni objevený výskyt velmi vzácných hořců brvitých na stráni pod Lipskou horou. V roce 2001 se Tým Bořena stal součástí tehdy vznikajícího sdružení Arnika, které tak letos v září oslaví 10 let činnosti.

Podrobnosti k organizaci akce: arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů