Pátek, 19. dubna 2024

OSN varuje: Zastavte vymírání včel

Odborníci z Programu OSN pro životní prostředí vydali varování, že světu hrozí katastrofa, pokud nebude okamžitě zastaveno prudké vymírání včelstev. Bez včel nám hrozí hladovění - ne kvůli medu, ale kvůli "práci" na opylování zemědělských plodin, kterou ještě dlouho nebudeme umět líp než ony.

OSN varuje: Zastavte vymírání včel

Od roku 1998 prudce ubylo včelstev v USA a západní Evropě. Střední Evropa zatím hlásí méně prudký úbytek, ale za posledních třináct let zmizela třetina až polovina původního stavu včelstev ve většině zemí Západu. Příčinou jsou znečištění životního prostředí a pesticidy užívané v zemědělství.

Katastrofální úbytek včelstev dokumentuje zpráva Bees under Bombardment vydaná Spojenými národy. "Úbytek včelí populace má vážné důsledky na zdroje potravin," tvrdí experti z Ženevy.

Bez včel klesnou výnosy

Včely jsou jedním z nejdůležitějších článků potravního řetězce. Na opylování jsou totiž kriticky závislé mnohé druhy rostlin, které bez včelích opylovačů tvoří mnohdy jen desetinu či ještě méně plodů a semen. Výnosy zemědělců tak bez včel klesají pod polovinu až třetinu.

Nejvýraznější pokles včelí populace od roku 1998 zaznamenaly Belgie, Francie, Německo, Itálie, Nizozemí, Španělsko, Spojené království a USA.

"Včely jsou prvními indikátory širšího negativního vlivu znečištění na živočišný a rostlinný život na Zemi," tvrdí OSN ve své zprávě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů