Sobota, 20. dubna 2024

Prestižní Cena Josefa Vavrouška: rekordní počet nominací

Prestižní Cena Josefa Vavrouška: rekordní počet nominací

Za celou patnáctiletou historii Ceny Josefa Vavrouška se letos sešlo nejvíce nominací. Celkově obdržely Nadace Partnerství a Nadace Charty 77, které Cenu každoročně vyhlašují, 21 nominací z 9 krajů ČR. Smyslem Ceny je upozornit na konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj. Slavnostní vyhlášení se uskuteční u příležitosti Světového dne životního prostředí 6. června 2011 v prostorách Národního technického muzea v Praze.

Přehled nominací potvrzuje, že Cena není omezena na profesi ani věk: "Mezi navrženými jsou nejen geolog, lesní inženýr nebo programový ředitel Hnutí DUHA, ale také například ekonom, architektka, projektová manažerka, odborník na územní plánování, důchodce nebo dětský psycholog," prozradil koordinátor Ceny Zbyšek Podhrázský z Nadace Partnerství. "Vedle rekordu v celkovém počtu zaslaných nominací zaznamenal letošní ročník Ceny Josefa Vavrouška také nejvyšší počet nominací na jednoho člověka - je jím Martin Bursík, kterého nezávisle na sobě navrhlo hned šestnáct lidí, " dodává Podhrázský. Nejvíce nominací pochází z Jihomoravského kraje.

Výběr laureátů provádí každoročně jedenáctičlenná porota složená z odborníků, veřejně činných osobností a zástupců obou nadací. Novinkou letošního roku je obměna dvou z porotců - nově mezi ně patří Miroslava Knotková a Antonín Buček, kteří jsou zároveň laureáty Ceny za rok 2008.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa, který před 16 lety (19. března 1995) tragicky zahynul. "Získat Cenu Josefa Vavrouška je stejně tak prestižní jako obdržet Cenu Jaroslava Seiferta nebo Cenu Františka Kriegla," uzavírá předseda správní rady Nadace Charty 77 František Janouch.

V loňském roce obdrželi cenu, která nese Vavrouškovo jméno, místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt a lucemburští ochránci přírody manželé Adri van Westerop (in memoriam) a Raymond Aendekerk. Vladimír Buřt byl oceněn za vytrvalou obhajobu udržitelného rozvoje obcí proti soukromým zájmům těžebních firem. Porota ocenila také jeho aktivní upozorňování na chyby v horním zákoně a snahu zabránit likvidaci obce a znehodnocení soukromých i veřejných investic v důsledku prolomení těžebních limitů.


Generálním partnerem Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement, partnery jsou Inisoft a Rückl Crystal a.s.

Kontakt:
Mgr. Zbyšek Podhrázský, koordinátor Ceny Josefa Vavrouška, Nadace Partnerství, 515 903 129, zbysek.podhrazsky@nap.cz
Více informací: www.nadacepartnerstvi.cz
Seznam porotců: www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů