Čtvrtek, 28. března 2024

Tomáš Chalupa jednal se švédským ministrem životního prostředí

Tomáš Chalupa jednal se švédským ministrem životního prostředí

Ve stockholmském úřadu vlády se ministr životního prostředí Tomáš Chalupa setkal se svým švédským protějškem Andreasem Carlgrenem. Ministři mluvili o dalším směřování Evropy v otázce snižování emisí a diskutovali o prioritách svých rezortů.

Ministr ocenil dlouhotrvající a úspěšnou česko-švédskou spolupráci v oblasti životního prostředí a představil současné priority České republiky v oblasti životního prostředí. Těmi jsou ochrana ovzduší, podpora jaderné energie a energetické účinnosti obnovitelných zdrojů, ochrana biodiverzity a národní parky.

Tématem jednání byla opatření ke zvyšování energetické účinnosti. Česko podle ministra Chalupy plán energetické účinnosti, který v březnu představila Evropská komise, vítá. Slibuje si od něj, že napomůže zlepšení kvality životního prostředí v Evropské unii, snižování emisí skleníkových plynů a dovozní energetické závislosti.

Česká republika také podle ministra Chalupy vítá přijetí dohody Cancúnu. "Dohody o změně klimatu by mělo být dosaženo co nejdříve, za účasti všech hlavních partnerů. Dohoda je také úzce propojena s otázkou dalšího období závazků v rámci Kjótského protokolu," dodal.

Ministři hovořili i o konferenci OSN o udržitelném rozvoji "Rio+20", která se uskuteční 4. - 6. června 2012 v Rio de Janeiro. Jejím cílem je u příležitosti 20. výročí Summitu Země a za účasti hlav států a vlád obnovit politický závazek k udržitelnému rozvoji a zhodnotit dosavadní závazky. Ministr Chalupa připomněl, že Česká republika je zapojena do předsednictva přípravného výboru Rio +20.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů