Čtvrtek, 28. března 2024

Spotřeba sladkovodních ryb u nás stále roste

Spotřeba sladkovodních ryb v České republice stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu, poslední dva roky tak jejich obliba v českých domácnostech roste. Vyplývá to ze statistik o produkci a spotřebě sladkovodních ryb, které zpracovává Rybářské sdružení ČR. Pozitivní vlivmá především dlouhodobá komunikační kampaň Ministerstva zemědělství nazvaná Ryba domácí.

Spotřeba sladkovodních ryb u nás stále roste
"Spotřeba sladkovodních ryb u nás stoupá již druhým rokem, což je rozhodně pozitivní. Obzvlášť uvážíme-li, že mezi lety 2000 a 2008 spotřeba neustále mírně klesala. V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii ale stále výrazně zaostáváme. Evropský průměr je totiž přibližně 5 kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele,"

řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Z hodnocení kampaně vyplývá, že ji v poslední době zaznamenalo mnoho nových respondentů. Zatímco v lednu a únoru 2010 vědělo o kampani Ryba domácí 21 % veřejnosti, letos ve stejném období to bylo již 31 %. Pozitivně se také změnila struktura konzumentů sladkovodních ryb. Počet těch, kteří je nejedli, se snížil z 24 % na 20,5 % a naopak vzrostl počet občasných konzumentů, a to z 51,4 % na 54 %.

"Až na trojnásobek stouply za poslední dva roky prodeje ryb v období grilování," uvedl ministr Fuksa s tím, že v těchto dnech startuje další etapa kampaně, kterou je Grilování. Podpoří ji například televizní pořady o vaření nebo zdravém životním stylu, ochutnávky na farmářských trzích a regionálních slavnostech.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů