Sobota, 20. dubna 2024

Na kamiony si stěžuje už přes 150 obcí a měst

Na mapě vesnic a měst postižených kamionovou dopravou přibyla další padesátka praporků. Ty ukazují, kde v zemi je situace nejzávažnější. Dopravní federace - sdružení ekologických organizací - mapu aktualizovala mj. také na základě informací od samotných starostů. Chce tak upozornit na přetrvávající bezmoc obyvatel a obecních úřadů, jež nemohou omezit průjezd nákladních automobilů.

Na kamiony si stěžuje už přes 150 obcí a měst

Letitý problém narůstá i proto, že mýtné se prozatím nevztahuje na všechny státní a krajské silnice. Kamiony po nich proto objíždějí placené dálnice a rychlostní silnice.

Ministr dopravy Radek Šmerda se chystá rozšířit mýtné pro kamiony na 5 500 km silnic první třídy a také vybrané silnice druhé třídy ve správě krajů. Výběrové řízení na dodavatele má být vyhlášeno do několika měsíců. Požadavky krajů ale ministr hodlá seškrtat a problémy obcí mimo zpoplatněné úseky řešit pouze zákazovými značkami.

Dopravní federace prosazuje, aby vláda po dohodě s kraji mýtné zavedla hned od začátku na větší části krajských silnic, než nyní ministr dopravy plánuje. Státní ani obecní policie nemají dostatečné kapacity na to, aby účinně dohlédly na dodržování zákazů vjezdu.

Aleš Kuták z Dopravní federace uvedl: "Veškerá nová opatření budou přínosná pouze tehdy, když se zaměří na zpoplatnění co největší části silnic 2. a 3. třídy, na stanovení jasných kritérií pro další rozšiřování mýtného a na zajištění faktického respektu k zákazu tranzitu těžkých nákladních vozidel na těch krajských komunikacích, které nebudou výkonově zpoplatněny."

Pavel Přibyl z Hnutí DUHA, členské organizace Dopravní federace, řekl: "Mýtné je důležité řešení, ale samotné zpoplatňování silnic samozřejmě nestačí. Stát také musí pomoci, aby nákladní doprava po železnici byla rychlá, pružná a konkurenceschopná. Měl by proto investovat výnosy z mýtného tak, aby přispívaly ke snižování zátěže obcí a měst kamionovou dopravou. Inspirací může být Švýcarsko, kde dvě třetiny výnosů z mýtného směřují do lepší železnice a třetinu dostávají jednotlivé kantony na údržbu své silniční sítě."


Kontakty:

Aleš Kuták, Dopravní federace, telefon 775 927 210,
email ales.kutak@dopravnifederace.cz
Dominika Švárová, Dopravní federace, 775 905 638,
email dominika.svarova@dopravnifederace.cz
Pavel Přibyl, Hnuti DUHA, telefon 603 207 249,
email pavel.pribyl@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů