Úterý, 16. dubna 2024

Vodou proti vodě - jde to!

Během ekologických veletrhů Brno jste mohli při ukázkách protipovodňových opatření v bazénu před pavilonem Z, pořádaných Českou protipovodňovou asociací, sledovat, jak ve vodním korytě vytváří přívalovou vlnu projíždějící bagr. Řídil jej Josef Kučera, pro něhož však exhibice na výstavišti byla jen "čajíčkem" proti tomu, co absolvoval loni v létě při povodních v Chrastavě. Tehdy z dosahu rozběsněné Jeřice na lžíci svého bagru postupně vyvezl 213 lidí.

Vodou proti vodě - jde to!

Hráz s tygří houževnatostí

Umělá přívalová vlna si v bazénu v Brně "vylámala zuby" i na protipovodňové hrázi z plastových tubusů kanadského mobilního systému Tiger Dam (Tygří hráz), pro jehož distribuci v Česku má výhradní zastoupení berounská společnost JOHNNY SERVIS.

Tiger Dam je koncipován jako mobilní hráz sestavená do trojúhelníkové konstrukce z vinylem potažených tubusů o průměru 48 cm. Tubusy se plní buď povodňovou vodou, nebo vodou z hydrantů či jiných vodních zdrojů. Mobilní "tygří hráz" tak může být sestavena podle potřeby v různých výškách, a to až do dvou metrů, a v různých délkách od 15 metrů až do několika kilometrů. Hráz z tubusů lze různě tvarovat a použít v jakémkoli terénu bez předcházející přípravy. Systém může být navíc účinným prostředkem nejen v boji proti vodě, ale také při ekologických haváriích či jako zásobárna vody v období sucha.

Prázdný tubus váží 27 kilogramů a může být zcela naplněn vodou během 90 sekund. Po napuštění vodou váží okolo tří tun. Tubusy lze ovšem naplnit třeba i betonem - pak však už jde o pevnou hráz, která se po zavezení zeminou a osázení zelení může stát přirozenou součástí krajiny.

Postavit takovou mobilní hráz je až třicetkrát rychlejší, než kdyby se měly na sebe vršit pytle s pískem. Systém je jednoduchý na manipulaci a lze jej postavit v podstatě všude, aniž by k tomu byla nutná těžká technika či velký počet pracovníků. Instalovat Tiger Dam je možné i v terénu, který by byl jinak obtížně přístupný pro jiné typy protipovodňové ochrany. Systém se hodí i jako účinný doplněk pevných hrází v případě větší povodně.

Podle Mgr. Jitky Soukupové ze společnosti JOHNNY SERVIS si Tiger Dam nenárokuje velké skladovací prostory. "Systém je koncipován na výšku buď 1,25 m, či 1,65 m," říká Mgr. Sokupová. "V případě hráze dlouhé půl kilometru a vysoké 1,25 m bude na uskladnění tubusů nutný prostor o necelých 14 m3. Pokud bychom uskladnili tubusy v 80 cm hlubokých regálech, dlouhých 3 m, a to do výšky 1 m, potřebovali bychom takových regálů sedm, u výšky 1,65 m pak zhruba jedenáct."

Dveřní hrazení z Čech

Na podobném principu funguje dveřní a protipovodňové hrazení z produkce svitavské firmy Svitap J.H.J. spol. s r. o. Dveřní hrazení v podobě objemné textilní nádrže, jejíž konstrukce je z ocelových trubek opatřených nátěrem nebo nánosem žárového zinku, který zaručuje výbornou odolnost proti korozi. Plášť je z vysokopevnostní PES tkaniny oboustranně nánosované PVC, který je odolný proti oděru a průrazu. Nádrž se plní vodou nebo pevnou sypkou látkou. Sice nezabrání podmáčení domu, ale efektivně jej ochrání před vniknutím vody dveřmi, a tím i před znečištěním a znehodnocením interiéru. "Dveřní hrazení vyrábíme přesně podle přání klienta, aby vyhovovalo rozměrům konkrétních dveří," vysvětluje Lukáš Heřmanský, ředitel divize III Svitap, která dveřní a protipovodňové hrazení nabízí.

K ochraně většího množství budov lze použít protipovodňové hrazení, které Svitap J.H.J. vyrábí ve tvaru lichoběžníku nebo obdélníku v různé výšce. Základem hrazení je nosná ocelová konstrukce, opatřená speciálním nátěrem. Na konstrukci je upevněn plášť z PES tkaniny nánosované PVC 900g/m2, s pevností po osnově 4000N/5cm pásek a po útku 3500N/5cm pásek. Rovněž toto hrazení se plní vodou nebo pískem či jiným sypkým materiálem. Tisková mluvčí firmy Bc. Zuzana Vondrová pouze lituje, že mobilní protipovodňové zábrany tohoto druhu, jejichž výstavba je rychlá, snadná a intuitivní, dosud velmi často zbytečně chybějí ve vybavení hasičských sborů, ačkoliv jejich pořízení není drahé.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů