Pátek, 29. března 2024

Zázračné materiály

Inteligentní textilie dokážou změnit barvu podle teploty okolního prostředí. Na Tchaj-wanu se z kávy vyrábí látka, která umí pohlcovat nežádoucí pachy.

Zázračné materiály

Doby, kdy trička byla jenom obyčejná trička, jsou již dávno pryč. Dnešní oblečení umí doslova zázraky - mění barvy, zahřeje, ochladí, pohlcuje nežádoucí pachy nebo se vám jeho povrch promění přímo před očima. Co všechno si již můžete koupit?

Takzvané inteligentní textilie reagující na měnící se vnější podmínky se používají zejména při výrobě sportovního oblečení, kde již běžná bavlna nestačí. Možnosti jsou téměř nekonečné, záleží jen na tom, co nositel od oděvu požaduje. "Materiály se stále zdokonalují. Klade se důraz na zlepšování jejich funkčnosti, například co se týká prodyšnosti či nepromokavosti," říká Václav Hrbek, spolumajitel české sportovní značky Alpine Pro, který má používání nových materiálů na starosti.

Jedním z nejdokonalejších je například materiál outlast. Ten obsahuje malé voskové kapsle, které akumulují teplo a v případě potřeby ho zase uvolňují. Nositeli tak po fyzické námaze není zima.

Tričko z lógru

Současné trendy a rostoucí ceny ropy a bavlny ale tlačí výrobce i směrem k ekologické produkci. Speciální materiály se proto vyrábí i z kávy nebo kukuřice. Na Tchaj-wanu se například vyrábí speciální tkaniny z kávy, jejíž zrnka dokážou pohlcovat nežádoucí pachy. "Výrobce tam opravdu objíždí všechny kavárny na ostrově a sváží z nich ,lógr', z něhož se pak tato textilie vyrábí," popisuje Hrbek.

Cena za "kouzelné" oblečení přitom nemusí být nijak závratná. "Lehce funkční textilie jsou cenově v podstatě srovnatelné s bavlnou," potvrzuje Hrbek.

"Zázračný" materiál ale dokážou vyrobit i v Česku. Například společnost Sintex vyrábí textilie z kukuřičného oleje. Látka má výborné termoregulační vlastnosti. Když je zima, hřeje, když je tepleji, chladí. Každý majitel oblíbeného termoprádla to ostatně může potvrdit. Obdobně se používají i vlákna z kokosových slupek, jejichž velké póry zajišťují vysokou prodyšnost oděvu.

Na vývoji chytrých textilií pracují i na Technické univerzitě v Liberci. "Podle nás je to jediná cesta, jak porazit levné zboží, které se k nám valí z Asie," říká proděkanka textilní fakulty Jana Drašarová.

Pokud hledáte oblečení, které se samo "čistí", pak sáhněte po materiálu, ve kterém jsou vetkána stříbrná vlákna. Ta se postarají o zničení bakterií, které způsobují zápach.

Lahůdkou pro oko jsou pak materiály, které během chvilky dokážou změnit barvu. Látka, která po skropení vodou odhalí jasně viditelný vzor, bude zdobit i oděvy českých sportovců, kteří pojedou bojovat o medaile na olympiádu v Londýně. Po uschnutí vzor opět zmizí, látka ale vodu díky speciální membráně nepropustí.

Obdobný materiál, který ale místo vody reaguje na teplotu, použila ve své kolekci i mladá česká návrhářka Veronika Benešová. Té učarovala látka, jejíž vzor při nízkých teplotách nabývá sytých barev. Po ohřátí ale jasné barvy znovu ustupují a blednou do pastelových tónů.

Elektronika na těle

Inteligentní materiály si designéři oblíbili i ve světě. Průkopníkem je Brit s tureckými kořeny Hussein Chalayan. Před třemi lety navrhl ve spolupráci se společností Swarovski šaty pokryté patnácti tisíci LED diodami a sklidil s nimi velký úspěch na přehlídce v Tokiu.

Kombinací elektroniky a textilií lze vůbec dosáhnout zajímavých výsledků. Vznikly tak například plavky, které samy ukazovaly míru slunečního záření, látka monitorující životní funkce nositele nebo kimono, které svého nositele masíruje. Na australské univerzitě ve Wollongongu dokonce vynalezli podprsenku, která sama mění objem košíčků či délku ramínek podle pohybu ňader.


Jaké materiály můžete mít v šatníku?

Outlast - původně vyvinutý ve výzkumu NASA, voskové kapsle uvnitř vlákna dokážou nositele zahřát, když je třeba.

S.Café - látka s obsahem ká-vových zrnek, která usnadňují schnutí. Omezuje vznik pachů.

Thermocool - vysoce funkční materiál, když je zima, hřeje, když je tepleji, ochlazuje; zároveň rychle schne.

Termochromní materiál - látka, která je schopna reagovat na změnu teploty třeba změnou barvy.

Látky s vetkaným stříbrem - kov má výjimečně dobré dezinfekční účinky, stříbrná vlákna se postarají o zničení bakterií, které způsobují zápach.


podívejte se na video na life.ihned.cz

AUTOR: Veronika Miškovská
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů