Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nečas: Česko může úsporným stavěním ušetřit desítky miliard korun

Nečas: Česko může úsporným stavěním ušetřit desítky miliard korun

Česko může stavěním energeticky úsporných budov a opravami stávajících staveb uspořit reálně desítky miliard korun. Teoreticky by však úspory mohly být ještě vyšší, uvedl v písemné prezentaci pro dnešní konferenci České rady pro šetrné budovy premiér Petr Nečas. Proti původním předpokladům nakonec šéf kabinetu osobně na konferenci nevystoupil.

Pokud budou do deseti let všechny nově postavené nebo zrekonstruované budovy v Česku nízkoenergetické, bude možné podle předsedy vlády teoreticky uspořit až 200 miliard korun. "Samozřejmě, že dosažení takové úspory je spíše snem než realitou, ale ve skutečnosti bychom měli být schopni uspořit desítky miliard a výrazně tím snížit celkovou energetickou náročnost českého hospodářství," sdělil Nečas.

Uvedená čísla souvisí s loni přijatou směrnicí Evropské komise o energetické náročnosti budov. Norma říká, že do 31. prosince 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Podle aktuálních statistik České rady pro šetrné budovy je v Česku 240 pasivních bytových domů, tedy staveb s téměř nulovou spotřebou energie.

Odhad úspor přesahujících v příštích 25 letech 200 miliard korun vychází z již dříve zveřejněné studie ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Miroslava Zámečníka. Předpokladem výpočtu je mimo jiné roční růst cen energií o tři procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů