Pátek, 29. března 2024

První certifikované přírodní zahrady na Vysočině

První certifikované přírodní zahrady na Vysočině

Myslibořice - V Myslibořicích 19. května 2011 proběhlo slavnostní předávání plaket v rámci projektu "Přírodní zahrady bez hranic", který je podpořený z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje Evropské unie v rámci programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Rakousko. Na Vysočině jsou dvě oceněné Ukázkové přírodní zahrady a jedenáct soukromých Přírodních zahrad.

V příjemném prostředí Domova na zámku v Myslibořicích a základní školy v Myslibořicích proběhlo slavnostní předávání plaket prvním přírodním zahradám na Vysočině. Předání proběhla za účasti radních kraje Vysočina Zdeňka Ryšavého a Tomáše Škarydy. Přítomna byla také zástupkyně dolnorakouské organizace Natur im Garten, vedoucího partnera projektu, paní Lisa Reck Burneo. Předány byly dva druhy plaket. Ukázkovou přírodní zahradu získal park u Domova na zámku v Myslibořicích a školní zahrada u základní školy v Myslibořicích. Plaketu "přírodní zahrada" získalo jedenáct majitelů soukromých zahrad.

"Projekt Přírodní zahrady bez hranic jsme zahájili v červnu 2009 a od začátku nás podporuje kraj Vysočina. Společně jsme připravili úvodní konferenci k projektu, která proběhla loni na začátku března v prostorách Krajského úřadu a za účasti nejvyšších zástupců Kraje a vzácných hostů z Dolního Rakouska, jako je náměstek dolnorakouského hejtmana pan Mag. Wolfgang Sobotka. Velmi si této spolupráce a podpory ceníme a připravuje již společně kroky na další rozvoj přírodních zahrad na Vysočině i po ukončení projektu, které bude v červnu roku 2012," uvedl RNDr. Jozef Zetěk, ředitel Chaloupky o.p.s.

Pro účastníky byl připraven také doprovodný program. Na zámku, kromě prohlídky rozkvetlého parku, bylo možné shlédnout výstavu "Myslibořický zámek a park v proměnách času" a výstavu fotografií z certifikovaných soukromých zahrad. Bohatý program byl připraven i na základní škole, kde děti přítomným představily praktické ukázky z výuky, rukodělné činnosti a pozorování přírody ve školní zahradě.

Akce se zúčastnila i delegace 18 zástupců partnerů v rámci multilaterálního projektu "Zahrada - místo pro celoživotní vzdělávání", do kterého je zapojeno Německo, Polsko, Španělsko, Rakousko, Holandsko a Česká republika.

Další kolo certifikace a předávání plaket proběhne v září tohoto roku.

Projekt "Přírodní zahrady bez hranic aneb nový prostor pro lidi, přírodu a cestovní ruch na dosah" je podpořen z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika - Rakousko a je lokalizován na území Dolního Rakouska, Jihočeského a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina.


Více informací o akci a projektu získáte: Iveta Machátová, tel. 567 213 662, 731 440 922
www.prirodnizahrada.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů