Středa, 24. dubna 2024

Proč by se měl stát naučit dostatečně ždímat ČEZ

Dobře vyvážený výrobní mix elektřiny a tepla postavený na domácí těžbě uhlí a energii z jádra, pokrývající domácí spotřebu s možností exportu...

Proč by se měl stát naučit dostatečně ždímat ČEZ

Kvalitně nadimenzovaná přenosová soustava a silná základna vzdělaných odborníků těžící z výborné kvality technických vysokých škol u nás. To je stručná charakteristika naší energetiky, jednoho z pilířů každé ekonomiky, který jsme z dob socialismu zdědili v relativně slušném stavu a těžíme z toho dodnes.

Historicky skvělé základy české elektroenergetiky si dobře uvědomovaly i německé energetické koncerny, které se po neúspěšném pokusu o privatizaci ČEZ za Zemanovy vlády všemožně snažily zabránit vzniku vertikálně integrovaného ČEZ. Šlo o to českou energetiku rozbít a pak po částech levně nakoupit.

Naštěstí se to nepodařilo a čas dal za pravdu tehdejšímu ministrovi průmyslu a obchodu. ČEZ se stal významnou evropskou energetikou a klíčovým majetkem státu. Nicméně integrací České republiky do EU a s realizací myšlenky na jednotný evropský trh s elektřinou se konkurenční výhoda celé ekonomiky v soběstačné, relativně nezávislé a hlavně levně vyrábějící elektorenergetice jako mávnutím proutku přetavila téměř výhradně v zisky ČEZ.

To je logicky mnohým trnem v oku. Podle odpůrců SuperČEZ se Česko stalo "Čezkem". Jenže by tomu tak být nemuselo, a to za podmínky, že by stát jako většinový vlastník ČEZ uměl tuto společnost s dostatečnou odborností hlídat a "ždímat".

A získané prostředky, ať už formou daně z příjmu, nebo dividend, efektivně využívat. Vracet domácí ekonomice významnou část získané hotovosti je ze strany ČEZ povinnost s jasnou předností, nikoli možnost, a to by mělo být zřejmé.

Stát jako většinový vlastník ČEZ by měl přesvědčit veřejnost, že je odpovědným správcem těchto peněz a že má pro ně přesně vymezené využití prospěšné pro celou společnost. Zatím tomu tak není. Změna a pochopení této pozice by měly přijít rychle, protože se na nás valí zřejmě další zdražení elektřiny z Německa a bude mít bezpochyby důsledky. O to více, že i po dvaceti letech po revoluci jsme jedna z ekonomik EU s energeticky nejnáročnějším průmyslem.

O nás bez nás

Zatímco pro Němce platí, že co si v elektroenergetice uvaří, to si snědí, my jsme v rámci EU ztratili možnost ceny elektřiny ovlivnit a jsme závislí na rozhodnutích německé vlády a direktiv Evropské komise.

Ochota Němců při síle jejich ekonomiky, kupní síle obyvatelstva a přímé schopnosti ve volbách ovlivnit nejen domácí, ale i evropskou energetiku, akceptovat vyšší ceny elektřiny výměnou za nižší emise a "lepší" životní prostředí je logicky jiná než u nás.

Německý volič přijme zdražení elektřiny bez velkých emocí a pokorně, u nás vláda při hrozícím větším zdražení musela vždy nějak nestandardně zasáhnout, což nikdy není řešení, ale jen další odložení problému.

Německo, jak se zdá, nyní rozjíždí odvážný projekt urychlení přechodu k obnovitelným zdrojům energie při útlumu jádra, a to bez ohledu na sousední země, které to zasáhne.

Důsledek je zřejmý. Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu mluvil na nedávné konferenci o možnosti 20 až 30procentního zdražení elektřiny v horizontu pěti a šesti let.

Generální ředitel ČEZ dokonce varoval v rozhovoru pro ekonomický list Handelsblatt německé podnikatele před zdražením elektřiny, které by mohlo podle něj způsobit odchod velkých průmyslových společností z Německa. Některé analýzy zahraničních bank mluví o možnosti růstu cen elektřiny v regionu v delším horizontu až na 75 eur za MWh (tedy o čtvrtinu víc než dnes).

Výborná zpráva pro ČEZ

Zatím je ale klid, definitivní rozhodnutí o osudu osmi jaderných elektráren v Německu zatím nepadlo a pro rok 2012 je zajištěna cenová stabilita. Jenže situace se může rychle změnit a ceny elektřiny mohou jít už v letech 2013 a zvláště pak 2014 významně nahoru.

To je výborná zpráva pro ČEZ a špatná zpráva pro všechny spotřebitele v České republice. Pokud k tomu dojde, tlak na ČEZ ze strany veřejnosti i podnikatelských kruhů se znovu zvýší a přijdou nevyhnutelné změny. Jednou možností je, že stát přesvědčí veřejnost, že si umí peníze v ČEZ pohlídat, vzít a efektivně využít.

Druhou, že se ČEZ rozpadne a bude rozprodán. Hrozí samozřejmě i snahy státu obejít minoritní akcionáře ČEZ.

Připravme se, už v červnu může Angela Merkelová vše odstartovat!

Michal Šnobr
Analytik J&T
Analytik, podnikatel a spoluzakladatel makléřské společnosti AKRO Capital. Jako odborník na energetiku dlouhodobě spolupracuje se skupinou J&T a aktivně se podílí na jejích významných obchodech.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů