Pátek, 19. dubna 2024

Učitelé z Vysočiny vyjeli do Bílých Karpat

Co to bylo zvěrokleštičství čili miškaření, jak vypadají pohrabice nebo opálka, kde roste křibice a oskeruše, to a ještě mnoho dalšího se dověděla dvacítka učitelů z Vysočiny na agrovíkendu v Bílých Karpatech, který pro ně připravila o.p.s. Chaloupky.

Učitelé z Vysočiny vyjeli do Bílých Karpat

"Agrovíkend byl zaměřen na tradiční zemědělské činnosti prováděné po staletí. Nevěnovali jsme se jenom pěstování rostlin, ale také jejich zpracování a využití v domácnostech. Také chov zvířat byl pro vesnické domácnosti ještě před padesáti lety velmi důležitý. Dobrou představu o tradičním hospodaření jsme si udělali ve skanzenu ve Strážnici, ale i v nově otevřené expozici o životě lidí na vsi v muzeu v Bojkovicích. Zde nás nadšený průvodce pan Hamrlík uchvátil svým zasvěceným výkladem o zvěrokleštičství, tedy kastrování zvířat," popisuje část programu jeden z organizátorů Michal Vrzáček.

Protože se akce konala v rázovité oblasti Bílých Karpat, nechybělo ani důkladnější seznámení s krajinou. Účastníci se projeli na člunech po neregulované části koryta řeky Moravy. Cestou poznávali vliv síly toku řeky na krajinu v jejím okolí. Další výpravu podnikli na Čertoryje - louky plné vzácné květeny, uchované právě díky tradičnímu hospodaření. Spojení tohoto krásného prostoru s lijákem ještě umocnilo sílu místa a nečekaně přiblížilo život rolníka celoročně závislého na počasí.

"Nedělní dopoledne jsme strávili v Hostětíně. Seznámili jsme se nejen s modelovým pasivním domem a moderní výtopnou na biomasu, ale i dvě stě padesát let starou suškou na ovoce nebo sadem plným starých odrůd. Mohli jsme tak poznat fungující spojení tradičního a moderního, starého a nového. A ještě nám k tomu opět vysvitlo sluníčko jako symbol naděje na dobrou úrodu," uzavírá další z organizátorů Marie Rajnošková.

Více informací poskytne: Marie Rajnošková, tel. 774 512 790, marie.rajnoskova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů