Čtvrtek, 28. března 2024

Nebezpečné lahvičky s BPA i přes zákaz stále na trhu

Nebezpečné lahvičky s BPA i přes zákaz stále na trhu

Od středeční půlnoci se v celé Evropské unii nesmějí prodávat kojenecké láhve s obsahem nebezpečného bisfenolu A (BPA). V Česku je však i přes zákaz bez problému seženete - jak v nabídce velkých obchodních řetězců, tak v internetových prodejnách. Odhalila to namátková kontrola, při které dnes Greenpeace v prodeji objevilo desítky polykarbonátových kojeneckých lahví (1) a celou záležitost již proto podstoupilo České obchodní inspekci.

"Když v prosinci 2010 prohlásil komisař pro zdraví a spotřebitelské záležitosti John Dali, že v polovině roku 2011 nebudou žádné kojenecké lahve v EU obsahovat bisfenol A 1), asi pozapomněl, že členem unie je i ČR," říká Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace.

"Nejenže české ministerstvo zdravotnictví se zákazem nesouhlasilo, nepřijalo včas vyhlášku transponující zákaz do českého právního řádu a odmítlo rozšířit zákaz na další produkty pro děti, ze kterých se může BPA uvolňovat. Řada prodejců, které jsme před několika měsíci na zákaz upozornili a vyzvali, ať polykarbonátové lahve s BPA okamžitě stáhnou, je má stále v nabídce," (2) doplnil Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace.

O zákazu BPA rozhodla Evropská komise na sklonku loňského roku, po vytrvalé kampani environmentálních organizací, které upozorňovaly na narůstající počet vědeckých důkazů o nebezpečnosti BPA. V lednu přijatá směrnice (3) zakazuje od března 2011 výrobu, a od června 2011 dovoz a uvádění (4) kojeneckých lahví s obsahem BPA v celé Evropské unii.

Greenpeace proto okamžitě po získání informací, že v ČR se pravděpodobně stále nabízí polykarbonátové kojenecké láhve s nebezpečným BPA (5), předalo České obchodní inspekci veškeré podklady včetně seznamu obchodních řetězců i internetových obchodů, které stále nabízejí polykarbonátové kojenecké láhve.
Bisfenol A je klasifikován jako reprotoxická látka a endokrinní disruptor (látka narušující funkci hormonů) a je spojován s celou řadou zdravotních dopadů - s nárůstem neplodnosti, zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou, včetně rakoviny prsu a prostaty, cukrovkou, astmatem a řady dalších chronických či nevratných zdravotních problémů, často již při velmi nízké hladině expozice.


Kontakty:

Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR,
Tel.: 608 72 90 71, e-mail: jan.freidinger@greenpeace.org
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace
Tel.: 603 443 140,e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů