Sobota, 20. dubna 2024

Pískovna u Žemličky bude přechodně chráněnou plochou

K 1. červenci vyhlásil Městský úřad Trhové Sviny Přechodně chráněnou plochu Pískovna u Žemličky. Lokalitu významnou jako místo rozmnožování chráněných obojživelníků navrhlo k ochraně sdružení Calla.

Pískovna u Žemličky bude přechodně chráněnou plochou

Pískovna u Žemličky leží v lesním komplexu mezi Jílovicemi a Hlubokou u Borovan. Calla se její ochranou zabývá dlouhodobě. Posledních několik let v pískovně prováděla orientační biologický průzkum, v roce 2009 uskutečnila s pomocí těžké techniky obnovu největší tůně a vloni umístila u vjezdu do pískovny informační tabuli o jejích přírodních hodnotách.

Pískovna je významná především jako místo rozmnožování obojživelníků, kteří zde mají silné populace. Aktuální biologický průzkum lokality zaměřený na obojživelníky, který proběhl v červnu roku 2010, potvrdil výskyt sedmi chráněných druhů obojživelníků, a to čolka obecného, čolka horského, čolka velkého, skokana zeleného, skokana krátkonohého, skokana štíhlého a rosničky zelené. K dalším zvláště chráněným druhům živočichům, které na lokalitě žijí, patří užovka obojková, ještěrka obecná, motýl batolec červený nebo brouci svižník polní a svižník lesomil.

Institut přechodně chráněné plochy se v české ochraně přírody využívá pro území, u nichž je třeba zajistit ochranu po omezenou dobu nebo pravidelně jen po část roku. V případě Pískovny u Žemličky došlo k vyhlášení na období do roku 2022, kdy se bude opět vyhodnocovat důležitost její ochrany. Na Borovansku se jedná již o druhou přechodně chráněnou plochu, která byla z podnětu Cally vyhlášena. Tou první je Pískovna Třebeč, kde je předmětem ochrany významná hnízdní kolonie chráněné břehule říční.

"Pískovna u Žemličky je rozlohou malá, pro ochranu obojživelníků má však velký význam. Jedním z hlavních faktorů, který tuto skupinu živočichů ohrožuje, se totiž stal nedostatek vhodných míst pro jejich rozmnožování," říká Jiří Řehounek, který se v Calle věnuje především ochraně a obnově těžebních prostorů.
Za spolupráci při vyhlašování přechodně chráněné plochy je třeba poděkovat především Městskému úřadu Trhové Sviny a firmě Lesy ČR, která vyhlášení přechodně chráněné plochy umožnila jako majitel pozemku. Podklady pro vyhlášení byly shromážděny díky projektům podpořeným Ministerstvem životního prostředí ČR a EOG - Association for conservation.


Kontakt: RNDr. Jiří Řehounek (Calla), 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů