Pátek, 29. března 2024

Ústecká přírodovědecká fakulta vystavuje masožravé rostliny

Ústecká přírodovědecká fakulta vystavuje masožravé rostliny

Ve skleníku Přírodovědecké fakulty ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) dnes začala výstava masožravých rostlin. Podle jejich pěstitele Jaroslava Neubauera bude zastoupeno zhruba 120 rodů těchto zvláštních rostlin, tedy většina významných. V sobotu 11. června bude Neubauer o masožravkách přednášet i pro veřejnost.

"Návštěvníci uvidí většinu z pěstitelsky významných rodů, asi kolem 120. Celkem bude k vidění kolem 400 až 500 exemplářů," řekl dnes ČTK pěstitel, z jehož sbírky, sbírky jednoho z jeho kolegů a sbírky přírodovědecké fakulty je výstava sestavená.

"Kromě tradičních masožravek budeme vystavovat i jiné rostlinné kuriozity, například epifytní rostliny, které k růstu nepotřebují zeminu, pouze vzdušnou vlhkost, nebo třeba středomořské rostliny - citrusy, fíkovník, granátové jablko a další. Návštěvníci si také budou moci některé rostliny zakoupit, kromě masožravek třeba i orchideje a kapradiny," řekla odborná pracovnice katedry biologie přírodovědecké fakulty a kurátorka výstavy Marcela Strnadová.

Fakulta letos výstavu masožravek pořádá už posedmé, poprvé ale v novém skleníku. V jeho první části především studenti a na výstavě i veřejnost uvidí tropické rostliny, v druhé části subtropické rostliny, jako je například granátové jablko nebo fíkus. "Do budoucna připravujeme i třetí část s kaktusy a sukulenty," dodala Strnadová.

Výstava masožravých rostlin je ve skleníku přírodovědecké fakulty v ústecké čtvrti Předlice otevřena do 14. června každý den včetně víkendu od 9:00 do 16:00, vstup je zdarma. V sobotu 11. června bude Neubauer přednášet o evropských masožravkách pro veřejnost, ukáže i živé exempláře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů