Pátek, 19. dubna 2024

Prestižní Cena Josefa Vavrouška zná svého laureáta

Prestižní Cena Josefa Vavrouška zná svého laureáta

Cenu Josefa Vavrouška obdržel letos architekt a odborník na územní plánování Martin Říha. Již po patnácté tak Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 ocenily konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo u příležitosti Světového dne životního prostředí 6. června 2011 v prostorách Národního technického muzea v Praze.

"Za celou patnáctiletou historii Ceny Josefa Vavrouška jsme letos obdrželi nejvíce nominací. Celkově se sešlo 21 kandidátů nominovaných z 9 krajů ČR, přičemž nejvíce navržených bylo z Jihomoravského kraje," uvádí koordinátor Ceny Zbyšek Podhrázský z Nadace Partnerství. Mezi navrženými byli například geolog, lesní inženýr, ekonom, projektová manažerka, důchodce nebo dětský psycholog. Cenu Josefa Vavrouška nakonec obdržel architekt a odborník na územní plánování Martin Říha.

"Martin Říha nepatří k lidem, jejichž jméno je známo široké veřejnosti - respekt má patrně jen u těch, kteří ho znají velmi dobře, a to je spíše jen několik málo zasvěcených lidí. Tento respekt získal především trpělivým a nesiláckým hledáním řešení a jejich nenásilným šířením," uvedl během slavnostního večera Jiří Dlouhý ve svém laudatiu na Martina Říhu.

"Porota ocenila Říhovu celoživotní usilovnou a nezištnou práci při prosazování principů udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí v oblasti územního rozvoje a také snahu o ochranu obcí severních Čech před rozpínáním těžby hnědého uhlí," upřesňuje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Výběr laureátů provádí každoročně jedenáctičlenná porota složená z odborníků, veřejně činných osobností a zástupců obou nadací.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa, který před 16 lety (19. března 1995) tragicky zahynul. "Získat Cenu Josefa Vavrouška je stejně tak prestižní jako obdržet Cenu Jaroslava Seiferta nebo Cenu Františka Kriegla," uzavírá předseda správní rady Nadace Charty 77 František Janouch.

Generálním partnerem Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement, partnery jsou Inisoft a Rückl Crystal a.s.

Kontakt: Mgr. Zbyšek Podhrázský, koordinátor Ceny Josefa Vavrouška, Nadace Partnerství, 515 903 129, zbysek.podhrazsky@nap.cz

Více informací: www.nadacepartnerstvi.cz
Seznam porotců: www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů