Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vysloužilý spotřebič již k recyklaci odevzdala polovina Čechů. Dohromady to dělá 5 milionů kusů

Vysloužilý spotřebič již k recyklaci odevzdala polovina Čechů. Dohromady to dělá 5 milionů kusů

Recyklace vysloužilých elektrozařízení se pro Čechy stala zcela běžnou činností. Alespoň jeden nefunkční elektrospotřebič již k recyklaci odevzdal v průměru každý druhý z nich. Prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN se podařilo vysbírat již pět milionů vysloužilých elektrospotřebičů - a stačilo na to pouhých šest let. Za tuto dobu na sběrná místa odnesli Češi více než 110 tisíc tun elektrošrotu, což je v propočtu přibližně 11 kilogramů na obyvatele. Každý Čech tak nechal zrecyklovat elektroodpad o hmotnosti jedné menší mikrovlnky.

Již dlouhodobě Češi nejlépe recyklují ledničky a mrazničky. Ty tvoří až 70 procent hmotnosti vysbíraného elektroodpadu. Češi jich doposud odevzdali více než 1,75 milionu - v jejich recyklaci jsou na pátém místě v Evropě. "Ve srovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy dlouhodobě dosahujeme nejlepší výsledky. Druhotné využití najde například až osm z deseti vyřazených ledniček," komentuje výsledky Roman Tvrzník, generální ředitel neziskové společnosti ELEKTROWIN.

V pomyslném žebříčku následují velké spotřebiče, jako jsou pračky, sušičky, myčky na nádobí nebo třeba sporáky. Těch Češi zrecyklovali více než půl milionu a na celkové hmotnosti se podílí přibližně jednou čtvrtinou. "Jisté rezervy stále vidíme v recyklaci malých elektrospotřebičů, například vrtaček, holicích strojků, kávovarů nebo rychlovarných konvic. Třeba fény více než polovina lidí stále vyhazuje do popelnice nebo dokonce do kontejneru na plasty," vysvětluje Tvrzník. Malých elektrospotřebičů Češi doposud odevzdali přes 2,7 milionu, na celkové hmotnosti se však podílí pouze šesti procenty.

V případě malých elektrospotřebičů úroveň recyklace závisí zejména na dostupnosti sběrných míst. Těch ELEKTROWIN provozuje již více než osm tisíc. "Sběrná místa se snažíme umísťovat zejména tam, kam lidé často chodí. Nově jsme zahájili spolupráci s dobrovolnými sbory hasičů. Díky nim se recyklace přiblíží i obyvatelům menších obcí a měst," uvádí Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu, a dodává: "Již v průběhu června umožníme odevzdat vysloužilé spotřebiče také na vybraných farmářských trzích v Praze." Páteřní sběrnou síť tvoří sběrné dvory, prodejny elektra a mobilní svozy odpadů. Doplňují je netradiční místa jako např. více než 700 základních a středních škol zapojených do projektu Ukliďme si svět, Sbory dobrovolných hasičů či servisy elektrospotřebičů.

Recyklace elektrospotřebičů, jež Češi doposud odevzdali, již ušetřila 670 milionů kWh elektřiny, kterou by jinak bylo potřeba vynaložit na výrobu materiálů z nerostných surovin. Podobné množství energie pokryje roční spotřebu města o velikosti Liberce či Olomouce. "Recyklací výrazně šetříme vzácné přírodní zdroje. Třeba železa jsme již získali takové množství, na jehož výrobu by jinak bylo potřeba vytěžit 11 milionů tun železné rudy," vysvětluje Tvrzník a dodává: "Pomáháme snižovat také uhlíkovou stopu - za posledních šest let jsme zabránili vzniku až 1,25 milionu tun oxidu uhličitého." Výše uhlíkové stopy ukazuje dopad lidské činnosti na životní prostředí. V jejím snižování mají Češi ještě co dohánět - uhlíková stopa České republiky je dlouhodobě vyšší než u většiny evropských zemí.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů