Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zareaguje veřejnost na kladné zprávy o biozelenině stejně rychle jako na ty poplašné?

Zareaguje veřejnost na kladné zprávy o biozelenině stejně rychle jako na ty poplašné?

Dovozové biookurky distribuované společností Country Life do bioprodejen v České republice nebezpečné nebyly. V okamžiku, kdy vzniklo nyní již vyvrácené podezření, že by zmíněné okurky mohly být možným zdrojem nákazy krvácivých průjmů, firma zaujala profesionální a velmi transparentní postoj a komunikaci směrem k veřejnosti, která je právě v takových případech klíčová. Přesto obchodníci zaznamenali pokles prodeje biozeleniny až o třetinu.

"Výsledky testů španělských okurek, které společnosti Country Life dovezla z Německa, potvrdily, že neobsahují nebezpečné bakterie. To je v souladu s informacemi z Německa, že španělské okurky byly za zdroj nebezpečné nákazy považovány neprávem," potvrdil na dnešní tiskové konferenci ředitel společnosti Country Life Otakar Jiránek. Přesto tržby posledních tří dnů klesly zhruba o třetinu.

"Doufáme, že veřejnost zareaguje na kladné zprávy stejně rychle jako na ty skandální. Nedomnívám se, že by lidé přestali jíst čerstvou biozeleninu, o to spíše, že je před námi produkční sezóna, kdy bude i tuzemská produkce běžně k dostání. Ti, co bioprodukty pravidelně nakupují, navíc vědí, proč to dělají," sdělila manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Argumentuje tím, že biopotraviny, tedy i biozelenina, musí splňovat stejné hygienické podmínky jako ty produkované konvenčním způsobem. Ekologičtí zemědělci však nesmí používat umělá hnojiva ani pesticidy. "Bioovoce obsahuje průměrně 550 krát méně reziduí pesticidů než běžné ovoce, biozelenina dokonce 700 krát méně," dodala Lubomíra Chlumská ze společnosti Country Life.

Vedení PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, jehož je společnost Country Life členem, doufá, že se Ministerstvo zemědělství České republiky v čele s Ivanem Fuksou za biopotraviny postaví. Vzhledem k tomu, že zástupci ministerstva se možnosti vyjádření k celé aféře dnes vzdali, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců předpokládá, že tak učiní při nejbližší možné příležitosti.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů