Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Boru u Skutče vzplála skládka pneumatik, kouř je vidět zdaleka

V Boru u Skutče vzplála skládka pneumatik, kouř je vidět zdaleka

V Boru u Skutče včera odpoledne vzplála velká skládka pneumatik. Nikdo nebyl zraněn, rozsah škody zatím nelze odhadnout. Dým z požáru je vidět v širokém okolí. Kvůli ohni byla uzavřena místní silnice z Boru na Polánku. Hasiči lidem v obci doporučili, aby neotevírali okna, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Úplná likvidace požáru podle hasičů může trvat až týden.

"Kouř je silný a hustý, viditelný několik desítek kilometrů, dokonce ho viděli i v Chrudimi," uvedla Horáková. Požár podle ní pravděpodobně způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali střechu. "Jiskra z autogenu spadla na hořlavý materiál, a i když se oheň snažili uhasit, rozšířil se na skládku pneumatik," sdělila mluvčí.

Na místo přijelo 19 hasičských jednotek s 18 cisternami, žebříkovým a protiplynovým vozem a dvěma kontejnerovými vozidly na pěnidlo. Těžká technika rozhrabává zbytky, aby je bylo možné dohasit. Hasiči ochlazovali okolní domy, aby se požár na ploše asi 20 krát 20 metrů nerozšířil, ale pociťují problémy s dodávkami vody. Situaci komplikuje silný vítr. V 18:00 dostali hasiči požár pod kontrolu, okolní objekty již nejsou ohroženy. Po dohodě s majitelem se nechají zbytky dohořet, podle Horákové to mpůže trvat i několik dní.

"Podařilo se zachránit sklady, dílny a kancelář v areálu. Střechu sousední truhlárny, která také začala hořet, hasiči uhasili," řekla Horáková. Z objektů hasiči vynesli několik tlakových láhví.

Podle starosty Boru Vlaďka Beneše ve firmě na likvidací odpadu místní podnikatel dříve drtil pneumatiky, později však činnost ukončil. "Teď to bohužel chytlo. Naštěstí zatím kouř vane mimo vesnici, takže nebylo nutné nikoho evakuovat," řekl ČTK.

Vážnější ekologické škody nebo ohrožení obyvatel požár nezpůsobil. "Jedovaté zplodiny unikají do ovzduší a z hašení také odtéká kontaminovaná voda, není to ale nějak mimořádné," uvedl vedoucí odboru životního prostředí chrudimské radnice Ivo Rychnovský. Kouř se díky větru rychle rozptyluje a nezasahuje Bor ani okolní obce.

Rozsáhlý požár skladu pneumatik museli hasiči likvidovat také 19. května v Uherském Brodě na Slovácku. Na místě zasahovalo deset hasičských jednotek. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, zhruba po dvou a půl hodinách byl požár lokalizován. Sedm lidí bylo při požáru zraněno. O čtyři dny dříve zasáhl požár zhruba 2000 pneumatik na skládce odpadu v Jihlavě - Henčově. Pěti hasičských jednotkám se jej podařilo uhasit kolem půlnoci. V Chropyni na Kroměřížsku začala letos 8. dubna hořet továrna na recyklaci plastů Remiva. Hasiči požár zlikvidovali až po 90 hodinách zásahu, kterého se zúčastnilo 70 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Odhady způsobené škody se pohybují v řádu desítek milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů