Čtvrtek, 28. března 2024

Středočeský kraj má další dvě zvláště chráněná území

Středočeský kraj má další dvě zvláště chráněná území

Ve Středočeském kraji vznikla další dvě zvláště chráněná území - Kerské rybníčky a Vlčkovice - Dubský rybník. Návrh na jejich vyhlášení za přírodní památky schválili krajští radní. ČTK o tom dnes informovala mluvčí hejtmanství Berill Mascheková.

První lokalita se nachází na území Hradištko u Sadské na Nymbursku v lesním komplexu Kerského lesa mezi dálnicí D11 a silnicí 611 mezi Velenkou a Třebestovicemi ve Středolabské tabuli. Jde o tři mělké rybníčky, které mají ideální podmínky pro přežití čolka velkého, jenž je náročný na vodní prostředí. "Tento vzácný druh se ve zmiňované lokalitě hojně rozmnožuje. Proto je péče o vodní společenstvo velmi nutná," uvedla Mascheková.

V poslední době navíc odborníci zjistili, že samovolné vypouštění a nekontrolovatelná manipulace s vodní hladinou má na Kerské rybníčky negativní dopad. Rybníčky mohou být podle mluvčí hejtmanství ohroženy i dalšími vlivy, například intenzivním chovem ryb, jednorázovou kontaminací vody anorganickými či organickými látkami nebo odbahňováním.

"Status zvláště chráněného území zajistí větší kontrolu nad vysoce vzácnou přírodní památkou," doplnila mluvčí. Bez souhlasu kompetentních orgánů už nebude možné v Kerských rybníčcích například manipulovat s vodní hladinou nebo odbahňovat nádrže.

Přírodní památka Vlčkovice - Dubský rybník, která se nachází kousek od obce Jankov na Benešovsku, patří také do evropsky významných lokalit. Žije tam žába kuňka ohnivá. Právě kvůli ní radní vyhlásili území za zvláště chráněné. Přírodní památce by mohlo škodit odbahňování, vypouštění rybníku nebo výskyt okounů. Dubský rybník se skládá ze dvou nádrží v mělké kotlině, jedna zanikla a proměnila se na mokřad, na které navazují luční porosty.

Ve Středočeském kraji je celkem 152 přírodních památek a přírodních rezervací, přírodních parků je 20.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů