Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obyvatelé Boru se obávají evakuace kvůli požáru pneumatik

Obyvatelé Boru se obávají evakuace kvůli požáru pneumatik

Ani více než dva dny po vypuknutí rozsáhlého požáru skládky pneumatik v Boru u Skutče není oheň zcela uhašen. Místní obyvatelé se obávají, že při změně směru větru by museli opustit své domovy, aby nebyli vystaveni kouři, řekl ČTK starosta Vlaďko Beneš. Podle meteorologů by taková situace mohla dnes večer nastat.
"Autobus k okamžité evakuaci do evakuačního střediska je připraven pro všech 180 obyvatel," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Lidé by se v nutném případě měli přemístit do školy a školky v blízké Proseč. "Nikdo z toho nemá radost, snad na to nedojde. Kdyby přišlo těch 40 milimetrů srážek, které hlásí, také by to pomohlo," řekl Beneš.

Oheň vypukl v pondělí odpoledne, na místě zasahovalo 19 hasičských sborů. Původní skládka sahala do výšky sedmi metrů a měla délku 150 a šířku 60 metrů. Hustý dým z požáru byl vidět desítky kilometrů daleko. Zraněn nikdo nebyl, škoda byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun. Oheň zřejmě způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali střechu. Jiskra z autogenu spadla na hořlavý materiál, a i když se plameny snažili uhasit, rozšířily se na skládku pneumatik.

Hasičům se během úterka podařilo část hořlavého materiálu mezi objekty odstranit, na místě pracuje také hasičský Záchranný útvar v Hlučíně. Hořící skládka je ze dvou stran rozebírána a dohašována. Do Boru byl přivolán také speciálně upravený stroj na rozebírání skládek, takzvaný kompaktor.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů