Pátek, 29. března 2024

Německý ústup od jádra provází skepse

Němci chtějí více využívat obnovitelné zdroje energie. Kritici pochybují, zda se Berlínu podaří elektřinu z jádra nahradit.

Německý ústup od jádra provází skepse

Němci se loučí s jádrem: pod dojmem katastrofy v japonské Fukušimě odstaví jaderné reaktory do roku 2022. Zbývá už souhlas parlamentu.

Včera začal jednat o balíku energetických zákonů Spolkový sněm. Horní komora parlamentu, Spolková rada, by měla vládní plán posvětit začátkem července.

Jen tento rok uzavřou Němci osm reaktorů, které tvoří osm procent roční produkce elektřiny. Výpadky mají nahradit obnovitelné zdroje. V roce 2022 by pak měly pokrýt výrobu elektřiny ze 35 procent. Již nyní však zaznívají hlasité pochybnosti. Koaliční partneři křesťanských demokratů (CDU) hlasovali pro plán s malým nadšením. "Nesouzní to s politikou FDP," řekl listu Kölner Stadt Anzeiger generální sekretář strany Christian Lidner.

Stožáry nejsou a nové nechtějí

Německý odklon od jádra budí pochyby v několika ohledech. Odborníci varují, že země nesplní závazky na snižování emisí, protože bude potřebovat proud z uhelných elektráren. Mnozí také tvrdí, že očekávání spojená s alternativními zdroji energie jsou přehnaná.

"Dosud žádní vyspělá země se nezavázala získat tak velké procento energie z obnovitelných zdrojů," řekl listu The Financial Times analytik Deutsche bank Mark Lewis.

Vláda však vidí věci optimisticky. Kancléřka Angela Merkelová nechyběla před týdnem na slavnostním spuštění větrné elektrárny na baltském poloostrově Zingst, kde 21 turbín dodává do sítě 50 megawattů. To není mnoho, představuje to však zlomek plánů na výstavbu obřích větrných elektráren na baltském pobřeží.

Objevila se však překážka - nedostatek rozvodných sítí. Stávající nestačí, hrozilo by jejich přetížení. Je tedy zapotřebí budovat nové. Nikdo je ale nechce mít za plotem.

"Podporujeme odklon od jádra, ale odmítáme mít nad sebou dráty vysokého napětí, které škodí zdraví," říká Gunnar Hemme, braniborský ekologický aktivista.

Dosavadní plány počítají v Braniborsku se 115 kilometrů dlouhým vedením, se stožáry o výšce 30 metrů. Ty budou přečnívat zdejší lesy.

Hemme vysvětluje, jak místní vesnice spoléhají na nedotčenou přírodu. Zprávy o vedení se škodlivými zdravotními účinky podle něho turisty odlákají. Proto nabízí řešení: vést energii podzemními kabely. Ty jsou však příliš drahé a náročné na údržbu.

Volker Kamm z berlínské společnosti Hertz soudí, že jsou obavy ekologů přehnané. "Rozhodně se nechystáme zastavět Německo vysokými stožáry, jak nám podsouvají," řekl stanici Deutsche Welle.

Velký obrat Merkelové

Pochyby také vyplývají z německého závazku omezit emise. Do roku 2020 se je Němci zavázali snížit o 40 procent oproti roku 1990.

Mnozí odborníci varují, že zavírání jaderných reaktorů zvýší emise i ceny elektřiny.

"Je to velmi drahé řešení," míní Dieter Helm, jenž přednáší energetiku na britském Oxfordu.

Kancléřka Merkelová má tedy s ústupem od jádra vážné starosti. A co je horší - němečtí voliči jí za to ani trochu neoceňují. Podle posledního průzkumy agentury Forsa stouply preference strany Zelených na 27 procent. Společně se sociálním demokraty (SPD) by měli ve volbách pohodlných 49 procent. Naopak křesťanští demokraté (CDU) v čele s Merkelovou by získali se spojenci ze strany FDP jen 35 procent hlasů.

Podle analytiků si Merkelová uškodila populistickým obratem. Ještě loni totiž chtěla prodloužit životnost reaktorů, ale po havárii ve Fukušimě obrátila.

"Koketování se Zelenými může křesťanským demokratům jen uškodit," soudí Manfred Güllner, šéf agentury Forsa.


Obrat v energetice

Německá vláda slibuje, že se do roku 2022 zvýší podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny nejméně na 35 %.

-22 mld.

Rozhodnutí vzdát se energie z jádra připraví dva největší provozovatele atomových elektráren v Německu, společnosti E.ON a RWE, až o 22 miliard eur. Uvádí to studie německé banky Landesbank Baden-Würtemberg citovaná listem Handelsblatt.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů