Pátek, 29. března 2024

Siemens převzal dva Citroëny C-Zero a otevřel dvě veřejné dobíjecí stanice

Siemens převzal dva Citroëny C-Zero a otevřel dvě veřejné dobíjecí stanice

Siemens dnes otevřel ve svém sídle v Praze Stodůlkách dvě nabíjecí stanice pro elektromobily. Ty nebudou sloužit pouze samotné společnosti, ale i široké veřejnosti. Uživatelé elektromobilů si navíc budou moci dobít akumulátory zcela zdarma. Další dobíjecí stanici by chtěla společnost uvést do provozu během letošního léta v Ostravě.

Siemens samozřejmě využil při stavbě dobíjecích stanic vlastních technologií, konkrétně dobíjecích zařízení CP700A, které je připraven dodávat obchodním partnerům a instalovat je na veřejných prostranstvích či na parkovištích u obchodních či společenských center, restaurací a podobně. Siemens se také zapojil do projektu Praha elektromobilní a u příležitosti zahájení provozu dobíjecích stanic představil také nejen svou vizi vzdálené budoucnosti, ve které figuruje například také bezkontaktní indukční napájení elektromobilů. Systém ale není jen vzdálenou hudbou budoucnosti, protože jej Siemens již v Berlíně testuje.

"Elektromobily již nejsou budoucností. Staly se přítomností, a proto musí vzniknout hustá síť nabíjecích stanic kompatibilních se všemi typy elektromobilů. Je logické, že jako dodavatel elektromobilních technologií a výrobce nabíjecích stanic stojíme u zrodu tohoto nového tržního segmentu," uvedl Eduard Palíšek, generální ředitel společnosti Siemens v České republice. Jak ještě dodal, nabíjecí stanice jsou jen malou ukázkou z komplexního technologického řešení, které je Siemens schopen nabídnout městům v oblasti modernizace infrastruktury. O šíři záběru společnosti svědčí i fakt, že na slavnostní zahájení činnosti dobíjecích stanic přijel z Brna také elektrický SuperbEl, tedy Superb poháněný elektromotorem, a to značky Siemens. "Dlouho jsme nemohli pro náš projekt najít vhodnou pohonnou jednotku, ale nakonec jsme ji získali v podobě elektromotoru značky Siemens. S výkonem 100 kW a hmotností pouhých 40 kg je pro pohon automobilu ideální. Navíc je téměř nezničitelný, bez problémů by měl vydržet milion kilometrů," uvedl ing. Jaromír Marušinec z Vysokého učení technického v Brně, který s elektrickým Superbem osobně přijel a novou dobíjecí stanici vyzkoušel.

Návštěvníkům slavnostního otevření dobíjecích stanic se představilo také unikátní Porsche 911 přestavěné na výkonný elektromobil s maximální rychlostí 250 km/h a dojezdem 200 km. Třetím elektromobilem pak byl Citroën C-Zero, jeden ze dvou exemplářů, které společnost Siemens zakoupila pro vlastní potřeby. Klíčky od vozu slavnostně předal Eduardu Palíškovi (na snímku vlevo) obchodní ředitel společnosti Citroën Česká republika, ing. František Neuman (na snímku vpravo). Vozy byly pořízeny formou operativního leasingu od společnosti ŠkoFIN.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů