Pátek, 19. dubna 2024

Havířov se odvolal proti stavbě spalovny v Karviné

Havířov se odvolal proti stavbě spalovny v Karviné

Havířov se odvolal v územním řízení proti stavbě velké spalovny komunálního odpadu v Karviné. Požaduje, aby se v odvolání znovu prověřily všechny připomínky k její výstavbě, například k umístění spalovny nebo její vliv na životní prostředí. ČTK to dnes sdělila mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Karvinský stavební úřad povolil v územním řízení stavbu spalovny odpadů před několika týdny. Většinu námitek v něm zamítl. Spalovna má stát na okraji Karviné poblíž Havířova.

Havířov využil možnosti odvolání. "Město požaduje, aby nadřízený orgán prověřil splnění všech zákonných připomínek, které se k umístění stavby spalovny v Karviné vztahují. Představitelům Havířova se zdá, že karvinský stavební úřad řádně neposoudil námitky, které město před vydáním územního rozhodnutí zaslalo," uvedla Wojnarová. Město chce mít podle ní jistotu, že pro spalovnu bude vybrána co nejlepší alternativa technologií.

Proti rozhodnutí karvinského stavebního úřadu taky protestují ekologové. Podle nich byly námitky překvapivě rychle smeteny ze stolu. "Přitom se jednalo o body týkající se skutečných projektových nesrovnalostí a celkového konceptu provozu do budoucna. Zařízení s tak obrovskou kapacitou by mělo být důsledně provázeno fakty," uvedl Jan Nezhyba ze sdružení Občané proti spalovně. Podle něho nestačí jen tvrzení ve stylu "předpokládá se", zvlášť jde-li o téměř 47.000 tun toxického odpadu.

Mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová uvedla, že někteří účastníci vznášeli připomínky týkající se například procesu EIA. Ten ale skončil vloni rozhodnutím ministerstva životního prostředí a není možné EIA znovu otevírat v územním řízení.

Do velké spalovny v Karviné se má svážet a likvidovat odpad z největších měst Moravskoslezského kraje. Krajský úřad ji chce za pět miliard korun postavit do roku 2015. Pod petici proti této stavbě se podepsalo zhruba 11.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů