Pátek, 19. dubna 2024

Bor neví, kdo bude platit likvidaci shořelé skládky pneumatik

Bor neví, kdo bude platit likvidaci shořelé skládky pneumatik

Po téměř sedmi dnech dnes ráno hasiči zcela dokončili likvidaci požáru skládky pneumatik v Boru u Skutče. Spáleniště převzal vlastník areálu, do pátku jej bude strážit místní hasičská jednotka. Zatím není jasné, kdo bude odklizení velkého množství zčásti shořelého odpadu platit, řekl ČTK starosta Boru Vlaďko Beneš (nez.).

Oheň vypukl 6. června odpoledne. Původní skládka sahala do výšky sedmi metrů a měla délku 150 a šířku 60 metrů. Hustý dým z požáru byl vidět desítky kilometrů daleko. Zraněn nikdo nebyl, škoda byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun. Oheň zřejmě způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali střechu autogenem.

"Především by to měl hradit vlastník Radek Chadima. Ten to bude zřejmě požadovat po firmě, která prováděla vedle opravy, případně po pojišťovně," uvedl Beneš.

V Boru se před lety soukromá firma věnovala likvidaci starých pneumatik. Později se dostala do konkurzu a areál od dalšího majitele nedávno koupil Chadima.

Obec bude požadovat, aby byly zbytky odpadu odklizeny a nehrozilo další riziko. "Pokud by se k tomu nikdo neměl, asi bychom do toho museli vstoupit. Při našem ročním rozpočtu 1,5 milionu to ale platit nemůžeme, navíc děláme z dotací kanalizaci. Nanejvýš se na tom můžeme spolupodílet," řekl Beneš. Věří tomu, že pomůže i Pardubický kraj, který má o situaci jednat na konci června. Starosta poukazuje i na to, že první majitel, který pneumatiky do Boru navozil, na jejich likvidaci vydělal, následky ale má nést někdo jiný.

"Pardubický kraj nemůže poskytnout dotaci soukromé firmě, to bychom se dopustili nedovolené podpory. Naším partnerem může být nanejvýš obec," řekl ČTK krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil (ČSSD).

"Na skladišti pneumatik v Boru u Skutče se vystřídalo celkem 33 profesionálních a dobrovolných jednotek," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Na pomoc byla minulý týden přivolána také posádka Záchranného útvaru z Hlučína s těžkou technikou. Pro dohašení byl použit nový postup, kdy nakladač ponořil na lžíci část doutnajícího materiálu do nákladního kontejneru naplněném zčásti vodou.

Obyvatelům Boru několik dní hrozilo to, že budou muset být kvůli kouři evakuováni do blízké Proseče. Naštěstí se nezměnil směr větru, který vál směrem od obce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů