Pátek, 19. dubna 2024

V Chebu nahradí současné poplatky za odpad jinou platbou

V Chebu nahradí současné poplatky za odpad jinou platbou

V Chebu nahradí od příštího roku současné poplatky za odpad jinou platbou, jejíž podoba je zatím nejasná. Ke změně přistupuje radnice kvůli tomu, že nyní vybere na poplatcích za odpad podstatně méně, než kolik město na likvidaci odpadu skutečně vynakládá. V současnosti činí tento rozdíl 17 milionů korun. Novinářům to dnes řekl místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS).

Teď je maximální roční výše poplatku na člověka trvale hlášeného v Chebu 500 korun. Jak budou lidé za svoz a likvidaci odpadu platit od ledna 2012, rozhodne vedení Chebu asi do konce června, uvedl Linda. Ve finále chce město za odpad vybírat víc, aby na tom ekonomicky netratilo jako dnes.

Podle Lindy by měl být nový systém efektivnější a obyvatele by také měl motivovat k tomu, aby více třídili odpad. "V úvahu připadá například platba za odpadovou nádobu nebo třeba zavedení určitého standardního množství odpadu a příplatku za jeho překročení," uvedl. Výhody a nevýhody různých systémů plateb za odpad by měla rada projednávat na konci června na základě zprávy, kterou si nechala zpracovat u odborníků.

Jen svoz a likvidace domovního odpadu stojí město v současnosti asi 32 milionů. Na poplatcích přitom vybere jen 15 milionů. Zbytek musí Cheb uhradit z vlastních zdrojů. Podle Lindy je současný systém také nespravedlivý, protože poplatky musí platit lidé podle trvalého bydliště, zatímco producenti odpadu ve městě mohou žít, ale nemít zde trvalé bydliště, a tudíž poplatky neplatit. Naopak studenti nebo další lidé, kteří dlouhodobě žijí mimo město, ale stále v něm mají trvalý pobyt, poplatky platit musí.

"Optimální by pro město bylo, kdyby partnerem byli majitelé nemovitostí," uvedl Linda. Tím by odpadla podmínka trvalého bydliště a město by navíc nemuselo jednat s tisíci obyvateli, ale jen s majiteli nemovitostí.
Systém, který by město chtělo zavést, by ale měl motivovat, aby lidé začali více třídit. Vytříděný odpad totiž snižuje objem odpadu, který se musí draze uložit na skládky. Navíc má město šanci získat i bonusy za množství dobře vytříděného odpadu. "Bohužel často se stává, že do vytříděného odpadu někdo vhodí něco, co tam nepatří, a celý kontejner tak znehodnotí a musí se odvézt na skládku," doplnil Linda. Podle starosty Pavla Vanouška (ČSSD) se musí město snažit získat i obyvatele, aby se sami snažili zlepšit nakládání s odpadem.

Radnice chce také upravit smlouvu se svozovou společností tak, aby se od sebe oddělily platby za svoz a platby za objem odpadu. Bude tak moci lépe sledovat efektivitu sběru odpadu. Nový systém platby za odpad by měl v Chebu začít platit od ledna příštího roku.
Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů