Čtvrtek, 28. března 2024

Kuchyňská sůl čistí vodu

Aquaparky a vodní či wellness centra zažívají v posledních letech boom. Právě u takových zařízení je nutné pečlivě promýšlet ekonomickou stránku a zavádět energeticky úsporná opatření. A nejen to; pokud budeme důsledně zavádět čištění bazénů bez chloru, poděkuje nám kromě přírody i naše zdraví.

Kuchyňská sůl čistí vodu

Město Kdyně (okr. Domažlice) provozovalo stejně jako okolní obce pouze přírodní koupaliště. Za krytými vodními radovánkami bylo nutno dojíždět až do Horažďovic nebo k německým sousedům. Poptávka po této rekreační aktivitě se objevila v komunitním plánu města i Strategii mikroregionu Kdyňska. Centrum vodní zábavy vzniklo díky dotaci ROP Jihozápad a funguje od loňského května. Tvoří jej plavecký bazén s vodními atrakcemi a wellness část.

UNIKÁTNÍ ČISTICÍ TECHNOLOGIE

Zařízení využívá vlastní zdroj s vodojemem pro bazénové vody. Teplo je dodáváno z centrálního městského zdroje a je doplněno solárními kolektory pro ohřev užitkové vody. Veškerá vzduchotechnika je v každém ročním období zároveň zpětně tepelně rekuperována. Rovněž tak se výměníkem využívá teplota odpadové vody pro následný ohřev akumulační nádrže. Objekt je celkově zateplen, aby nedocházelo ke zbytečnému úniku tepla.

Zvolená technologie úpravy bazénové vody je unikátní a šlo o pilotní projekt v ČR. Jedná se o uzavřený kompaktní systém určený pro filtraci vody za použití dezinfekce vyráběné elektronickou aktivací kuchyňské soli. Návštěvníci z vody necítí žádnou chemii, metoda je zdravotně nezávadná oproti čištění chlorem. Zamezuje výskytu alergických reakcí kůže nebo očí a provozní náklady jsou nižší než u tradičních postupů.

Centrum vodní zábavy získalo nominaci na titul v soutěži Stavba roku 2010 za vytvoření energeticky úsporné a přitom komfortní stavby pro rekreaci se zřetelem k řešení vodního hospodářství, cenu Státního fondu životního prostředí za infrastrukturu a čestné uznání v soutěži Topinvest o nejlepší investiční záměr v roce 2010.

PŘÍNOS PRO SPÁDOVOU OBLAST

Centrum vodní zábavy je zcela bezbariérové. Hlavní bazén je vybaven hydraulickým zařízením pro přístup, které může handicapovaný návštěvník sám obsluhovat.

Vodní park navštěvují zájemci z celé jižní části Plzeňska. Probíhají zde kurzy pro děti ve věku 1-6 let, školní kurzy plavání a kurzy pro děti s postižením.

Po ročním provozu je průměrná měsíční návštěvnost 6 tis. návštěvníků. (V létě, kdy je v regionu větší turistický ruch, to bylo dokonce 13 tis.) Zařízení využívají všechny věkové skupiny včetně pravidelných zájezdů tělesně postižených osob z Plzeňska.

Město počítá v rozpočtu s dofinancováním ročních provozních nákladů tak, aby byly splněny podmínky dotačního titulu. Podmínkou získání dotace totiž bylo, že centrum nebude ziskové. Doplatek na konci roku 2010 nepřekročil podle informací z města předpokládané ztráty.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů