Sobota, 20. dubna 2024

U Sixtu si lze půjčit elektromobil Smart ED

U Sixtu si lze půjčit elektromobil Smart ED

Autopůjčovna Sixt zařazuje do svého vozového parku pět elektromobilů smart ED, které jsou počínaje dnešním dnem k dispozici široké veřejnosti. Za částku 499 Kč na den si tak může kdokoli vyzkoušet, jaká je jízda s elektromobilem. Náklady na dobití vozu jsou cca 100 Kč. Partnerem projektu je energetická společnost E-On, která dodává dobíjecí stanice. "Uvádíme na trh další inovativní produkt na trhu krátkodobých pronájmů vozidel. V roce 2009 jsme do našeho autoparku zařadili Mercedes-Benz B180 NGT, který jezdí na CNG, ode dneška jsou v našem portfoliu také elektromobily. K zapůjčení budou jak na naší centrále na letišti Praha Ruzyně, tak v pobočce v hotelu Hilton," uvedl generální ředitel skupiny Sixt František Pačes. Na obou místech jsou k dispozici také nabíjecí stanice.

Společnost Mercedes-Benz Česká republika, která elektrické smarty ED pro Sixt dodala, již sama uvedla do provozu několik elektrických smartů. První již vloni v prosinci, poté následovaly vozy pro pražskou záchrannou službu a pro Zoo. Jeden smart ED je k dispozici také v pražském hotelu Mosaic House. "Osobně jsem si projížďku v elektromobilu po Praze vyzkoušel, a byl jsem mile překvapen jak samotnou jízdou, tak příznivými reakcemi okolí," uvedl ředitel domácího zastoupení Mercedes-Benz Florian Müller.

Pětice elektrických smartů je určena prozatím ke krátkodobým zápůjčkám. Vedle privátních zákazníků jsou samozřejmě tyto vozy k dispozici také klientům leasingové společnosti Sixt Lease. "Naši klienti si mohou tímto způsobem elektromobily vyzkoušet, aby se mohli sami přesvědčit o jejich vlastnostech a výhodách, které přinášejí například v městském provozu, kde jsou velmi efektivní," uvedl Petr Kosmák, ředitel společnosti Sixt Lease. "Chceme přispět k ekologickému rozvoji autoparků v rámci České republiky. Navazujeme na zkušenosti kolegů z okolních zemí, kde Sixt rovněž zavedl elektroauta do svých autoparků. Naplňujeme tak naši vizi inovátora trhu," doplnil František Pačes.

Elektrický smart je možno si zarezervovat přímo na internetových stánkách Sixtu, případně si jej zákazník může nechat přistavit přímo na firemní nebo domácí adresu. Smart ED má dojezd až 135 km, maximální rychlost činí 110 km/h. Nabití z plně vybitého do plně nabitého stavu trvá osm hodin. Výhodou akumulátorů je prakticky nulový paměťový efekt, takže je možno je dobíjet kdykoli.

Smart ED, jehož dovozcem je společnost Mercedes-Benz, je dvoumístné auto s max. rychlostí 110km/hod a s kapacitou baterie až 135km. Výkon vozu sice může být ovlivněn používáním klimatizace nebo topení, ale s ohledem na určení vozu pro městský provoz, je vliv tohoto faktoru minimální. Dobíjení vozu lze realizovat ve veřejných dobíjecích stanicích nebo z běžných domácích zásuvek. Čas dobití odpovídá využité kapacitě baterie za běžný denní projezd po městě. Tedy vozidlo je pohodlně dobité přes noc. Nabíjení vozu probíhá v režimu automatického řízení kapacity baterie a udržování provozní teploty.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů