Sobota, 20. dubna 2024

Lidé chtějí raději stromy místo letáků

Lidé chtějí raději stromy místo letáků

Nadace Partnerství podpořila tři projekty výsadeb stromů, které pomohou obnovit ovocné sady v Býchorech a na Manětínsku a dokončit lipovou alej v Nebílovech. Díky pokračování projektu Stromy místo letáků, na kterém nadace spolupracuje s velkoobchodní společností MAKRO, do české krajiny přibude 155 stromů a 60 keřů. Téměř 13 tisíc zákazníků této společnosti se totiž za uplynulý rok na internetu zaregistrovalo k odběru elektronických nabídkových letáků namísto papírových. Za každého registrovaného zákazníka věnovalo MAKRO Nadaci Partnerství 20 korun. Na podzim budou zákazníci vybírat další projekty k podpoře.

"Velký dík patří všem, kteří se svou registrací na internetu rozhodli výrazným způsobem chránit životní prostředí. Svým jednáním šetří nejen papír nutný k vytištění letáků, ale také tímto krokem podpořili obnovu české krajiny," uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství a dodává, že nové stromy a keře porostou na vybraných místech ve Středočeském a Plzeňském kraji.

V Býchorech se do obnovy starého sadu zapojí děti ze zdejšího domova i místní lidé. Budou se sázet ovocné stromky a keře - například třešně, jabloně, hrušně, maliníky nebo rybízy. Na pozemku, který má dětský domov dlouhodobě v pronájmu, postupně vznikne i farma a naučná stezka sloužící k ekologické výchově a vzdělávání. Nové ovocné stromy přibudou také na Manětínsku. Plody stromů pak využije zdejší biomoštárna a bude tak zároveň propagovat význam starých stromů v krajině a možnosti jejich využití.

V obci Nebílovy zase peníze pomohou dokončit výsadbu lipové aleje podél historické cesty a zároveň významné cyklostezky. Kolem nově vzniklé aleje také vzniknou odpočívadla a panely naučné stezky o původních druzích stromů. "Do všech výsadeb se zapojí lidé z řad široké veřejnosti. Prostřednictvím sázení totiž chceme utužovat vztah lidí k přírodě i k sobě navzájem," komentuje Ivana Adámková další přínosy sázení stromů.

Více informací o elektronických letácích a projektu Stromy místo letáků naleznete na: www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů