Čtvrtek, 18. dubna 2024

Děti míří na ekofarmy, rodiče na školní biojarmarky

S koncem tohoto a začátkem nového školního roku vrcholí projekt Bioškoly. Při nahlížení do zákulisí produkce biopotravin, které obohacují jídelníčky školáků, se posiluje důvěra v přírodě přátelské hospodaření a vznikají přímé kontakty s ekozemědělci

Děti míří na ekofarmy, rodiče na školní biojarmarky

Projekt "Bioškoly - zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení," vyhlášený Ministerstvem zemědělství ČR a naplňovaný od podzimu 2009 v soutěži vybranou společností Country Life, vstoupil s koncem školního roku do finále.

Než ale letos na podzim skončí vyhodnocením, nakolik položil základy pro uplatňování výživy v kvalitě BIO při stravování školních dětí dodávkami "biopotravin na klíč" a s informačním i marketingovým servisem, využívají mnohé ze zhruba 40 škol možnosti poznat ekofarmy a jejich produkty hlouběji a na vlastní oči. Na konec tohoto a začátek příštího školního roku totiž organizátoři nabídli dětem i rodičům kolekci výletů k ekozemědělcům i biojarmarků přímo ve školách a mnohé jí využívají. K účasti jsou přitom zváni i novináři.

Country Life, náš přední výrobce a distributor zdravé výživy a potravin v biokvalitě, tak naplňuje svůj záměr dodávat produkty ekofarem do dvou let nejméně 20 školním stravovnám ve čtyřech krajích (Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a v Praze). Zapojených škol je nyní na čtyřicet, přičemž nejvíc jich spolupracuje v hlavním městě a Středočeském kraji. Jejich seznam lze najít na portále projektu www.bioskoly.cz.

Na této webové stránce si lze rovněž přečíst i stáhnout škálu informačních materiálů s argumenty pro školy, rodiče, ekozemědělce i výrobce a zpracovatele biopotravin. Materiály se široce distribuují zainteresovaným školám i při akcích pro veřejnost.

Portál již druhým rokem nabízí též informace o kurzech vaření z biopotravin, školních biojarmarcích, seminářích, besedách a exkurzích na ekofarmy. Podobných akcí, na jejichž přípravě se podílí i sdružení PRO-BIO liga, uspořádali organizátoři již na tři desítky. V minulých dnech například děti pražských a středočeských mateřinek a základních škol navštívily biopekárnu spol. Country Life v Nenačovicích u Berouna a malou biousedlost Medník u Prahy, v Praze 10 se zase staly lákadlem rodičů i dětí biojarmarky tří školních zařízení při Dni dětí nebo při Zahradní slavnosti.

V nadcházejícím týdnu se k ekosedlákům a jejich zvířatům na pastvinách vydají děti z Říčan a Příbrami. Další školní zařízení upřesňují nejvhodnější termíny pro podobné poznávací výlety, jarmarky či přednášky v měsíci záři (viz následující tabulka vybraných akcí).

"Smyslem takových skutečných či pomyslných výletů do zákulisí biofarem je posilovat povědomí o přínosech ekologického hospodaření. Školy při nich získávají i přímé kontakty s těmi, kdo jim potraviny produkované ohleduplně k přírodě, zvířatům i krajině mohou dodávat," shrnuje Karel Merhaut, tiskový mluvčí projektu Bioškoly.

Krédo projektu zní:
"Roli zdravé výživy zdůrazňuje stále více lékařů. Biopotraviny přinášejí přidanou hodnotu výživovou kvalitou, snížením rizika kontaminace toxickými látkami, posilováním ekologického cítění. BIO tak má budoucnost. Z pozice projektu Bioškoly lze s nadsázkou říci, že kus zdraví nejmladší generace spočívá i v rukou hospodářek a kuchařek škol."

Nejbližší akce projektu Bioškoly

- exkurze se obvykle konají v dopoledních hodinách, jarmarky odpoledne

  • září: MŠ Landice a MŠ Čtyřlístek Říčany - Školní biojarmark (Říčany)
  • 15.září: MŠ Eliáš, Praha 4 - Exkurze do historické vesnice s bylinnými biozahradami spol. Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem
  • 16. září MŠ Semínko Praha 10, Toulcův dvůr - Přednáška pro rodiče při Biojarmarku ekofarem, P10, Toulcův dvůr
  • září/říjen: MŠ Na Kocourku, MŠ Zahradní, MŠ+ZŠ U lesíka
  • Nové Strašecí - Společný školní biojarmark, Nové Strašecí

aktuální informace a příp. foto z akcí k publicitě:
Karel Merhaut, biocit@ecn.cz, 723 573 738

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů