Čtvrtek, 28. března 2024

Plyn zdražil, teplárny ceny tepla drží

Společnost RWE, jako největší obchodník se zemním plynem v České republice, zvýšila od začátku června zákazníkům z řad domácností ceny zemního plynu o 9,5 % s odůvodněním rostoucí ceny ropy. Většina obchodníků s plynem společnost RWE následovala a rovněž zvýšila ceny plynu nebo tak učiní od 1. července. Teplárenské společnosti ale zatím ke zvýšení cen tepla přistoupit většinou nemusely a pravděpodobně je udrží až do konce letošního roku!

Plyn zdražil, teplárny ceny tepla drží

Zemní plyn se na výrobě tepla v teplárnách podílí necelou čtvrtinou, více než 2/3 tepla z tepláren pochází z hnědého a černého uhlí. Teplárny spalující zemní plyn mají většinou uzavřeny stabilní kontrakty do konce roku, což jim umožňuje cenu tepla držet. Minimálně do září se ceny tepla pro drtivou většinu odběratelů zvyšovat nebudou. Většina společností udrží současné ceny tepla až do konce roku. Dojde-li ovšem k dalšímu růstu ceny zemního plynu, který podle některých odhadů může do konce roku zdražit o třetinu, zvýšení ceny tepla se v příštím roce zřejmě teplárny nevyhnou. U tepla vyráběného ze zemního plynu totiž tvoří samotné palivo přibližně 70 % celkových nákladů jeho výroby.

"Zvýšení ceny plynu již od 1. června je naprosto mimořádné. V minulosti docházelo ke zvyšování cen plynu v létě jen zřídka a obvykle šlo o předzvěst masivního zdražení na podzim. Pokud bude stávající trend zdražování plynu pokračovat, hrozí tomuto palivu ztráta konkurenceschopnosti", řekl ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky, Ing. Martin Hájek, Ph.D.

"Plyn mohou v teplárnách nahradit jiné levnější zdroje energie, například uhlí, teplo z jaderných elektráren nebo biomasa. V minulosti se již realizovala řada projektů náhrady zemního plynu v teplárenských systémech a další budou následovat. Česká ekonomika tak ušetřila obrovské prostředky za dovoz tohoto paliva, který by jinak zatížil obchodní bilanci. Jen za první čtyři měsíce letošního roku odteklo za dovoz plynu do zahraničí téměř 29 miliard korun," dodal nakonec Ing. Martin Hájek, Ph.D.

Lokality, kde došlo v minulých letech k náhradě zemního plynu zdroji s jinými palivy:

Bohumín - černé uhlí
Bechyně - biomasa
Třebíč - biomasa
Ústí nad Labem - hnědé uhlí, biomasa
Hradec Králové - hnědé uhlí
Nový Jičín - biomasa
Lovosice - hnědé uhlí
Litoměřice - hnědé uhlí
Olomouc - hnědé uhlí, biomasa
Praha (Jižní město, Horní Měcholupy, Petrovice, Horní Počernice a další lokality přepojované na Pražskou teplárenskou soustavu Mělník-Praha) - hnědé uhlí, černé uhlí, energetické využití odpadů
Bílina - část Pražské předměstí se připravuje na přepojení - hnědé uhlí

Většinou se jednalo o náhradu dožívajících blokových plynových kotelen výměníkovými stanicemi a připojení na větší soustavy zásobování teplem. Odběratelé dálkového tepla tak ušetřili za vytápění a zrušení řady nízkoemitujících zdrojů současně přineslo zlepšení ovzduší ve městech.

tisková informace Teplárenského sdružení České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů